FINANCIRANJE REGIJA

Očekuje se zeleno svjetlo Europskog parlamenta za tri fonda EU-a

Financijska sredstva EU-a u iznosu od 243 milijarde eura pomoći će regijama u oporavku od koronakrize istodobno smanjujući nejednakosti, čineći ih zelenijima i stvarajući radna mjesta
Image: 609699443, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Ulf Wittrock/Alamy/Alamy/Profimedia
 Ulf Wittrock/Alamy/Alamy/Profimedia

Očekuje se da će Europski parlament ovog tjedna na plenarnoj sjednici dati zeleno svjetlo za tri fonda EU-a za jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, ukupno vrijedna 243 milijarde eura. Bit će namijenjeni za borbu protiv klimatskih promjena, socijalne programe, održivi urbani razvoj i potporu za oporavak od pandemije COVID-19.

Kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, financijska sredstva EU-a pomoći će regijama u oporavku od koronakrize istodobno smanjujući nejednakosti, čineći ih zelenijima i stvarajući radna mjesta.

Europske regije i dalje se razvijaju različitim ritmom, a jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije, istaknuto je, i dalje je jedan od glavnih prioriteta EU-a. U vremenu u kojoj je pandemija pogoršala situaciju, za regionalni razvoj i kohezijsku politiku osigurava se 243 milijarde eura za razdoblje 2021.-2027.

Financijska sredstva ulagat će se u djelovanje u području klime, socijalne programe i održivi urbani razvoj. “Kohezijski paket” koji bi Parlament trebao odobriti 24. lipnja uključuje glavne regionalne fondove (Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond), europski teritorijalni cilj regionalne politike (Interreg), koji se uglavnom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Uredbu o zajedničkim odredbama koja sadržava skup ciljeva za fondove.

U informaciji naslovljenoj “Čemu služe financijska sredstva EU-a za regije?” istaknuto je kako nova kohezijska politika treba pojednostavniti postupke, učiniti ulaganja djelotvornijima i uskladiti ih s tranzicijom regija prema klimatski neutralnoj Europi u okviru Zelenog plana i oporavka od koronakrize.

Znatan dio sredstava, navedeno je, dodijelit će se projektima kojima se promiče pametan rast i zeleno gospodarstvo.

Što se tiče kohezijske politike u budućnosti navedeno je kako najmanje 30 posto regionalnih sredstava treba preusmjeriti u djelovanje u području klime, te kako ona treba biti u skladu s ciljevima povezanih s okolišem, klimom, bioraznolikošću i kružnim gospodarstvom.

Također treba ulagati u održivi rast i stvarati radna mjesta, ponuditi prilagođenu potporu najudaljenijim regijama, otocima i područjima s depopulacijom, staviti naglasak na istraživanje i inovacije i dodijeliti najmanje 8 posto sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj održivom urbanom razvoju.

Navedeno je i kako nuklearne elektrane i fosilna goriva nisu uključeni, osim projekata kojima se ugljen zamjenjuje prirodnim plinom, koji su prihvatljivi za financiranje prije 31. prosinca 2025.

Također naglašeno je kako bi se regijama pomoglo u oporavku od koronakrize sredstva će se ulagati u kulturu, održivi turizam i digitalizaciju te osigurati otpornije sustave javnog zdravstva.

Sredstva za kohezijsku politiku djelomično dolaze iz dugoročnog proračuna EU-a i iz instrumenta „EU sljedeće generacije”.
Financijska potpora za regije pruža se i kroz Fond za pravednu tranziciju u okviru Plana ulaganja u području klime, a namijenjen je pružanju potpore područjima koja se oslanjaju na fosilna goriva i koja su najviše pogođena tranzicijom prema klimatskoj neutralnosti.
Parlament je u svibnju 2021. odobrio Fond za pravednu tranziciju, koji će primiti 7,5 milijardi eura iz proračuna EU-a za razdoblje 2021.-2027. i 10 milijardi eura iz Instrumenta EU-a za oporavak.
Osim toga, europske regije dobit će pomoć putem ReactEU-a, novog instrumenta za pomoć sektorima najviše pogođenim gospodarskim posljedicama pandemije.

Evo još nekoliko podataka o fondovima.

Europski fond za regionalni razvoj osnovan je 1975., a cilj mu je otkloniti regionalne neravnoteže, podupirati područja koja zaostaju u razvoju i mijenjati industrijske regije. Taj fond pruža potporu regijama izloženim ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama.

Program Interreg pokrenut je 1990., pomaže u prekograničnim zdravstvenim, zelenim i drugim projektima, podupire prekograničnu, transnacionalnu, međuregionalnu suradnju i najudaljenije regije. Kako je navedeno, taj program će osigurati sredstva za klimatsku politiku i socijalne programe, uključujući javno zdravlje, te male projekte.

Kohezijski fond osnovan je 1994., podržava ekološke projekte i projekte transeuropske mreže, financira projekte obuhvaćene kohezijskim ciljem ulaganja u rast i radna mjesta i kako je pojašnjeno na stranici EP-a odlazi u slabije razvijene regije u državama članicama EU-a čiji je BND manji od 90 posto prosjeka EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:12