ŽELJANA ZOVKO

"Obrazovni program Erasmus+ je prilika koja mora biti dostupna svima"

Zastupnica Zovko je upozorila kako je ključno savladati zemljopisne, ekonomske i socijalne prepreke kako bi program bio dostupan i osobama iz udaljenijih područja, ruralnih dijelova i otočnih naselja

Željana Zovko

 Sasa Buric/Cropix

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko predstavila je na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) Izvješće o provedbi uključivih mjera unutar programa Erasmus+ za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

„Erasmus+ je već 35 godina naš vodeći obrazovni program. Mnogim je mladim Europljanima pružio prilike za učenje koje su obogatile njihove živote i omogućile im da iskuse raznoliku europsku jezičnu i kulturnu baštinu uz stjecanje cjeloživotnog znanja“, istaknula je Zovko.

Zovko radi na ovom izvješću u ime Kluba EPP. Poručila je da će tekst sadržavati pregled svega što je dosad napravljeno po pitanju uključenosti svih skupina u aktivnosti programa Erasmus+, posebno što se tiče mjera i preporuka za poticanje većeg sudjelovanja osoba s invaliditetom, osoba s posebnim potrebama i osoba s manje mogućnosti, uključujući i odrasle osobe.

Zastupnica Zovko je pritom upozorila da je ključno savladati zemljopisne, ekonomske i socijalne prepreke kako bi Erasmus+ bio dostupan osobama iz svih sredina, osobito udaljenijih područja, ruralnih dijelova i otočnih naselja.

„Obrazovanje je neprocjenjivo ulaganje, a Erasmus+ je prilika koja mora biti dostupna svima“, naglasila je Zovko, dodavši kako je prvi korak prema tome smanjenje administrativnih opterećenja pri prijavi te poboljšanje smjernica za nacionalne obrazovne politike i nacionalne agencije koje su najvažniji terenski partneri u provedbi programa Erasmus+.

Na drugoj raspravi ovog tjedna u Odboru Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje, predsjednica CULT-a Sabine Verheyen je pozvala obrazovne institucije EU-a da mladim Ukrajincima daju "šansu za budućnost".

„Sada posebno mladi trebaju našu podršku. Moramo im omogućiti pristup obrazovanju kako bi imali priliku za budućnost bez obzira na to gdje se nalaze”, rekla je Verheyen.

Podsjetimo, u svibnju prošle godine Europski parlament usvojio je novi, uključiviji program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027. Odvojit će se gotovo dvostruko više sredstava (više od 28 milijardi eura) u odnosu na prethodno sedmogodišnje razdoblje, program će se po prvi puta otvoriti za odrasle osobe koje žele steći vještine i rad u drugoj državi članici do najviše šest mjeseci te će postati jednostavniji i pristupačniji za podnositelje prijava uz korisnicima prilagođenije IT sustave i manje papirologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 22:20