europski parlament

‘Objedinjavanje podataka poreznih uprava je ključno, a u tome važnu ulogu može imati tehnologija‘

Europarlamentarci su se tijekom saslušanja usredotočili na načine na koje se tehnologija može koristiti za otkrivanje prijevara koje je teško prepoznati, kao i na to kako bi tehnologija mogla otkriti sheme utaje i izbjegavanja poreza
 Robert Schmiegelt/geisler-fotopr

Pododbor za porezna pitanja Europskog parlamenta održao je u utorak, 25. svibnja, saslušanje tijekom kojeg su stručnjaci predstavili poduzete i buduće korake u vezi korištenja tehnologije u borbi protiv poreznih prijevara.

Momchil Sabev, voditelj odjela Porezna uprava i borba protiv poreznih prijevara Europske komisije, predstavio je rad koji njegov ured obavlja kako bi pomogao nacionalnim poreznim tijelima da učinkovitije međusobno dijele podatke. Ustvrdio je da će objedinjavanje podataka koje svaka uprava prikuplja biti ključno i da tehnologija u tome može igrati važnu ulogu.

Stefka Dzhumalieva, voditeljica odjela Porezni sustavi i digitalno upravljanje iz Europske komisije, dodala je da njen ured od 2016. godine koristi blockchain za olakšavanje usklađenosti s poreznim propisima i borbu protiv poreznih prijevara.

Vincent Drezet, francuski porezni stručnjak, rekao je da se od tehnologije u području oporezivanja mnogo očekuje, ali da su rezultati, barem ono što pokazuje Francuska, zasad donekle razočaravajući. Utvrdio je da su potrebna poboljšanja i ocijenio da usvajanje tehnologije ne bi trebalo dovesti do manje poreznih inspektora već do različito obučenih poreznih inspektora.

Europarlamentarci su se tijekom saslušanja usredotočili na načine na koje se tehnologija može koristiti za otkrivanje prijevara koje je teško prepoznati, kao i na to kako bi tehnologija mogla otkriti sheme utaje i izbjegavanja poreza koje su uspostavili pojedinci s resursima za izgradnju složenih struktura.

Zastupnici u Europskom parlamentu također su nastojali dobiti bolji uvid u to kako tehnologija može pomoći Europskoj uniji u boljoj borbi protiv prekograničnih prijevara, posebno u području prijevara povezanih s PDV-om. Također su istaknuli da potreba za razvojem tehnologije ne bi smjela dodatno opteretiti mala poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 16:22