USPJEŠNA EU PRIČA

Novi Erasmus+ za stjecanje vještina za rad i život u vremenu zelene i digitalne tranzicije

Erasmus+ jedan je od programa EU-a sa znatno većim sredstvima i uključuje mnoge važne izmjene i poboljšanja koja omogućuju nastavak jačanja europskog osjećaja pripadnosti te bolje prilike za zapošljavanje Europljanima
 Niksa Stipanicev/Cropix

Europski paralment usvojio je novi, vodeći program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport ERASMUS+ za razdoblje 2021. – 2027., pri čemu je predviđeno gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na prethodni program, a odsad je namijenjen i za odrasle polaznike, te će biti uključiviji, zeleniji i pristupačniji korisnicima.

- U razdoblju 2021. – 2027. za program koji je dokazao svoju važnu ulogu u jačanju europskog identiteta odvojit će se gotovo dvostruko više sredstava (više od 28 milijardi eura iz različitih izvora) u odnosu na prethodno sedmogodišnje razdoblje (14,7 milijardi eura). Zastupnici su u završnoj fazi pregovora s Vijećem uspjeli osigurati dodatnih 1,7 milijardi eura – istaknuto je u objavi Europskog parlamenta.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici prije usvajanja programa većina sudionika istaknula je da su životi mladih ljudi pogođeni pandemijom COVID-19. Zastupnici su ukazali na važnost programa Erasmus+ koji su građani ocijenili najuspješnijim programom EU-a za buduće generacije.

- Erasmus+ jedan je od programa EU-a sa znatno većim sredstvima i uključuje mnoge važne izmjene i poboljšanja koja omogućuju nastavak jačanja europskog osjećaja pripadnosti te bolje prilike za zapošljavanje Europljanima - izjavio je izvjestitelj Milan Zver (EPP, Slovenija). Naglasio je i kako će Parlament pozorno pratiti njegovu provedbu kako bi osigurao da Erasmus+ postane uključiviji i pruža prilike što većem broju ljudi.

Veća uključivost, mobilnost za odrasle polaznike i jednostavniji pristup glavne su značajke novog programa Erasmus+.

Kako je pojašnjeno u objavi EP-a, novi program pružat će više alata i resursa za potporu uključivanju. Komisija i države članice moraju izraditi akcijske planove za poboljšanje pristupa učenju i mobilnosti za osobe koje su u prošlosti imale manje mogućnosti za sudjelovanje, među ostalim za osobe s invaliditetom, osobe koje žive u uvjetima siromaštva ili u udaljenim područjima te za osobe migrantskog podrijetla.

Oni koji ne raspolažu dostatnim sredstvima za pokrivanje početnih troškova sudjelovanja u programu (kao što su karta za vlak ili troškovi smještaja) mogu primati dodatne stipendije te dobiti predujam. Prijave se ne mogu odbijati zbog viših troškova ako su oni povezani s mjerama kojima se jamči uključivanje.

Nadalje, u odnosu na prethodni program, novi Erasmus+ obuhvaćat će i boravak polaznika programa za obrazovanje odraslih u drugoj državi članici do najviše šest mjeseci. Na taj će se način građanima svih dobi i iz svih sredina pomoći da stječu nove vještine za rad i život kako bi se bolje prilagodili promjenama koje donose zelena i digitalna tranzicija, kao i onima koje je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19.

Bitna karakteristika je i to što će novi program Erasmus+ biti jednostavniji i pristupačniji za podnositelje prijava, uz korisnicima prilagođenije IT sustave i manje "papirologije". U sklopu njega, kako je objavljeno, nudit će se „mala partnerstva”, posebni programi financiranja za manje organizacije, kao što su udruge mladih i sportski klubovi.

Mjerit će se i doprinos programa postizanju Unijinih ciljeva u području klime i smanjenja vlastitog ekološkog otiska, primjerice poticanjem upotrebe klimatski prihvatljivih načina prijevoza sudionika.

Uvedeni su i inovativni modeli obrazovanja. Tako je Inicijativa DiscoverEU postala dio programa Erasmus+. Kako je pojašnjeno u objavi EP-a, ona omogućuje mladima da se prijave za dodjelu putnih propusnica kako bi putovali Europom u svrhu učenja (npr. sudjelovanja u intenzivnom tečaju jezika ili u muzejskim radionicama) i otkrivali kulturnu i jezičnu raznolikost Europe.

Osim toga, Inicijativa „Europska sveučilišta” omogućit će studentima stjecanje diplome kombiniranjem studija u nekoliko zemalja EU-a, dok se u okviru treće inicijative „Centri strukovne izvrsnosti” izgrađuju lokalni i međunarodno povezani ekosustavi vještina.

Sabine Verheyen (EPP, Njemačka), predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, izjavila je kako je „Erasmus+ europska priča o uspjehu koju ćemo - zahvaljujući našim naporima - moći nastaviti.”
- On povezuje ljude iz svih sredina i pomaže izgraditi istinsku europsku zajednicu. Mladi i svi koji žele učiti, studirati i upoznavati nove ljude, zbog pandemije su suočeni s velikim izazovima. Oni su još veći za one iz marginaliziranih društvenih skupina. Danas je važnije nego ikada prije da im Europa pruži ruku i osigura alate koji će im omogućiti da rastu, budu ambiciozniji i međusobno se povezuju. Nitko ne smije biti zapostavljen. Upravo to želimo postići s novom generacijom programa Erasmus+ - istaknula je Sabine Verheyen.

Što se tiče sljedećih koraka, kako bi se osigurao neometan prijelaz na novo programsko razdoblje, odredbama o retroaktivnosti u Uredbi predviđeno je da novi program Erasmus+ stupi na snagu 1. siječnja 2021. Komisija je već pokrenula postupke prijavljivanja i pozive na podnošenje prijedloga u državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 01:03