USVOJENO IZVJEŠĆE

Nova strategija borbe protiv raka odgovorit će na potrebe milijuna Europljana

Naposljetku ćemo se moći zajedno učinkovito boriti protiv nejednakosti u zdravstvu u Uniji, izjavila je Veronique Trillet-Lenoir

Zastupnici traže bolji pristup prekograničnoj zdravstvenoj skrbi

 Frederick Florin/AFP

Europski parlament velikom je većinom usvojio izvješće Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA), kojim se traži učinkovitija strategija protiv druge najsmrtonosnije bolesti u EU.

Sa 652 glasova za, 15 protiv i 27 suzdržanih, EU zastupnici pozvali su suzakonodavce da donesu dodatne mjere za otklanjanje faktora rizika povezanih s okolišem, načinom života i radom; osiguraju bolji pristup prekograničnoj zdravstvenoj skrbi i kliničkim ispitivanjima za oboljele od raka; te zajamče učinkovitije upravljanje nestašicama lijekova protiv raka.

"Dvanaest godina nakon posljednje europske strategije za borbu protiv raka, ona koju danas predstavljamo povijesna je i u pogledu svoje ambicije i ciljeva te u pogledu resursa koje ćemo osigurati. Naposljetku ćemo se moći zajedno učinkovito boriti protiv nejednakosti u zdravstvu koje su prisutne u Europskoj uniji i odgovoriti na potrebe milijuna Europljana oboljelih od te bolesti. Europska zdravstvena unija danas kreće naprijed", izjavila je izvjestiteljica Veronique Trillet-Lenoir.

Podaci pokazuju da je četvrtina svih slučajeva raka u svijetu zabilježena na području Europe, a gotovo tri četvrtine svih slučajeva raka u Europi dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina. Istodobno, više od 40 posto svih slučajeva raka može se spriječiti mjerama usmjerenim na faktore rizika povezanim s ponašanjem, kao i s biološkim, okolišnim, socioekonomskim i komercijalnim čimbenicima.

EU zastupnici su predložili preventivne mjere, poput financiranja programa koji potiču na prestanak pušenja i promicanje mjera za smanjenje i sprečavanje štetnog djelovanja alkohola.

"Rak je nemilosrdan ubojica i nažalost malo je obitelji koje nije dotaknuo. Podatak da se 40 posto slučajeva raka može prevenirati je ohrabrujući, ali i frapantan. Prevencija je najbolji lijek, učinkovitija od bilo koje terapije, jer štedi živote, živce, strah i suze", kazala je tijekom parlamentarne rasprave eurozastupnica Biljana Borzan.

Europski parlament također je zatražio i obvezno i usklađeno označivanje hranjive vrijednosti prehrambenih artikala na prednjoj strani pakiranja te uvođenje ograničenja profesionalne izloženosti za najmanje 25 dodatnih tvari.

Zastupnici ističu da se pacijenti i dalje susreću s preprekama u pristupu zdravstvenim uslugama i sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima u drugim državama članicama. Stoga pozivaju na reformu postojećeg zakonodavstva i utvrđivanje jedinstvenih pravila o odobravanju i naknadi troškova za pristup prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, uključujući pravo na drugo mišljenje. Smatraju i da bi trebalo poboljšati multinacionalnu suradnju i provođenje prekograničnih kliničkih ispitivanja.

Zastupnica u Europskom parlamentu i supredsjedateljica Skupine zastupnika Europskog parlamenta za zdravlje pluća, Željana Zovko, dodala je kako su u usvojenom izvješću uključeni prioriteti Kluba zastupnika EPP-a, poput poziva na reformu direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, stavljanja fokusa na rak mladih i tinejdžera te rješavanja nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi i lijekovima za liječenje rijetkih vrsta raka kroz zajedničku javnu nabavu.

"Ovo izvješće je snažna poruka kako borba protiv raka mora ostati u prvom planu unatoč pandemiji i da svim građanima Europske unije treba biti omogućeno lakše, kvalitetnije i dostupnije liječenja raka, neovisno iz koje države članice dolaze", smatra Zovko.

Europska komisija prošle je godine predstavila Europski plan za borbu protiv raka, za kojeg je osigurano četiri milijarde eura. On obuhvaća novi pristup EU-a prema sprječavanju, otkrivanju, liječenju i skrbi raka uz uporabu novih tehnologija, istraživanja i inovacija kroz programe poput EU za zdravlje, Obzor Europa i Digitalna Europa.

Kako bi se izbjegle nestašice i poboljšala cjenovna pristupačnost i pristup liječenju raka na razini EU-a, europarlamentarci zagovaraju proširenje zajedničkih postupaka javne nabave, posebno za lijekove i terapije za liječenje rijetkih, dječjih i novih vrsta raka. Pozivaju i na diversifikaciju lanca opskrbe lijekovima protiv raka, pomno praćenje nestašice lijekova i na uspostavu strateške zalihe neophodnih lijekova protiv raka.

"Budući da se Europska komisija, kao i veliki broj članova ovog Parlamenta, tijekom pandemija ponašala kao prodajni predstavnik proizvođača cjepiva, mislim da bi sad i u budućnosti te svoje prodajne vještine trebala koristiti da promovira važnost ranog otkrivanja raka", kazao je zastupnik Ladislav Ilčić.

Naposljetku, europarlamentarci predlažu 'pravo na zaborav' za sve europske pacijente 10 godina nakon završetka liječenja, odnosno zabranu osiguravajućim društvima i bankama da uzimaju u obzir medicinsku povijest osoba koje su bolovale od raka. Predlažu i da se u novi program za probir raka uključe druge vrste raka te da se osigura veća transparentnost farmaceutskog sustava, posebno u pogledu određivanja cijena, kriterija za povrat troškova i neto cijena lijekova u različitim državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:02