Studentski inkubator

Nova generacija polaznika može razvijati i testirati svoje poduzetničke ideje i modele

Studentski poduzetnički inkubator u novoj akademskoj godini studentima splitskog Sveučilišta nudi niz mogućnosti za edukaciju, stjecanje novih znanja i vještina, kao i sudjelovanja na natjecanjima
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu otvorio je prijave za novu generaciju polaznika u akademskoj godini 2021./2022. koji će kroz program “Studentska poslovna akademija” razvijati i testirati svoje poduzetničke ideje i modele.

Do 15. studenoga mogu se prijaviti studenti s poduzetničkom idejom ili projektom, mladi poduzetnici početnici i startupi do 2 godine starosti. Mogu se prijaviti pojedinačno ili kao tim, neovisno o svom obrazovanju i profesionalnom usmjerenju.
Program “Studentska poslovna akademija” traje 6 mjeseci tijekom kojih polaznici rade sa mentorima iz akademskog svijeta i industrije.

Kako navode u Studentskom poduzetničkom inkubatoru, kroz program studenti stječu znanja o kreiranju poslovnih modela, analizi i istraživanju tržišta, izradi marketinške strategije, o tehničko-tehnološkoj organizaciji poslovanja, izradi financijskih modela i projekcija, uče kako kvalitetno prezentirati svoj projekt ispred ulagača, a na kraju izrađuju poslovni plan koji je osnova za prijavu na razne mjere za samozapošljavanje i pokretanje poslovanja.

Edukacije vode sveučilišni profesori i stručnjaci iz realnog gospodarstva, a tijekom programa održavaju se fokus sastanci sa grupom mentora iz industrije kroz koncept “speed date consulting”. Također, formiranim timova, prema području njihova rada, pridružuju se individualni mentori koji kroz savjetovanja prate njihov rad i razvoj.

Osim programa “Studentska poslovna akademija”, Studentski poduzetnički inkubator u novoj akademskoj godini studentima splitskog Sveučilišta nudi niz mogućnosti za edukaciju, stjecanje novih znanja i vještina, kao i sudjelovanja na natjecanjima na kojima se mogu okušati u provjeri tih znanja. A sve to, kako se već pokazalo u praksi, olakšava im ulazak u svijet poduzetništva.

Tako tokom cijele 2021., zajedno s Poduzetničkim centrom Split, provodi projekt “Studentski digitalni HUB”, koji je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije. Cilj je jačanje osobnog i profesionalnog razvoja te kompetitivnosti mladih na tržištu kroz razvoj i provođenje digitalnog programa neformalnog učenja. Također, kroz jačanje kapaciteta mladih u sustavu visokog obrazovanja nastoji se mlade potaknuti na intenzivnije uključivanje u razvoj lokalne zajednice.

Kako informiraju Lana Ugrčić, voditeljica Studentskog poduzetničkog inkubatora i projektni koordinator Zvonimir Jukić, do kraja godine očekuju ih edukacije u području mekih vještina, i to kroz rujan u području vodstva i liderstva, u listopadu u području timskog rada i umrežavanja, kroz studeni u području procesa zapošljavanja, a u prosincu u području razvoja proizvoda kroz 3D modeliranje i 3D printanje.

Taj projekt u skladu je s EU agendom “Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027.”, prema kojoj je digitalna transformacija jedan od prioriteta, kao i razvoj naprednih digitalnih vještina kod učenika, studenata i mladih poduzetnika te osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u cijelom gospodarstvu i društvu.

Program Digitalna Europa, koji je Europski parlament, prihvatio krajem travnja, jedan od najvažnijih novih programa EU-a čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti i konkurentnosti Europe u digitalnom gospodarstvu.

Svim polaznicima, koji uspješno prođu edukacije iz određenog područja kroz "Studentski digitalni HUB", izdaju se potvrde u vidu digitalno potpisane vjerodajnice sukladno EU Akcijskom planu za digitalno obrazovanje (2021.-2027.).

Nadalje, zajedno sa Gradom Splitom Studentski poduzetnički inkubator organizira i Get in the Ring Split, kao dio globalnog natjecanja otvorenog za razvojne timove i poslovne subjekte, koji se natječu u boksačkom ringu tijekom 5 rundi, pri čemu svaka runda predstavlja jedan aspekt poduzetništva i poslovanja. Grad Split je osigurao nagradni fond od 300.000 kn bespovratnih sredstava za najperspektivnije startup poduzetnike.

U najavi je i događaj „Game of Diamonds“ – radionice metodologije „Design Thinking“ koji organizira austrijski poslovni akcelerator za visoke tehnologije i intelektualno vlasništvo Silicon Castles iz Salzburga, zajedno sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom početkom studenoga 2021. na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Namijenjene su poduzetnicima, startupima i individualcima iz akademskog i poslovnog svijeta, a cilj je otkriti najperspektivnije startupe te ih dovesti do globalnog uspjeha.

Od 8. - 12. studenog 2021. održava se Global Entrepreneurship Week, manifestacija koja služi proslavi poduzetništva, inovativnosti i kreatora posla koji pokreću startupe i provode ideje u stvarnost, potiču ekonomski rast i šire blagostanje svoje zajednice.

Tijekom jednog tjedna u mjesecu studenom svake godine, GEW inspirira ljude kroz lokalne, nacionalne i globalne aktivnosti da istraže svoje potencijale kao poduzetnici i inovatori. Tijekom manifestacije održavaju se razne edukacije, radionice i umrežavanje s poduzetničkom zajednicom.

Još jedna aktivnost je Smart City Challenge hackathon (13. i 14. studenog 2021.) koji predstavlja mjesto gdje se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri zainteresirani za stvaranje svog grada boljim mjestom, mogu okupiti u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna rješenja za pametnije gradove. Fokus je na rješenjima koji unapređuju lokalnu infrastrukturu, prijevoz, zdravstvo, itd. s realnom primjenom u Gradu Splitu.

Izdvojimo još i Hack4Split koji Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta provode kako bi se doprinijelo rješavanju problema lokalne zajednice ( područje Splita i okolice), osposobljavanjem i educiranjem mladih ljudi za aktivno građanstvo i socijalno poduzetništvo. Taj projekt traje od 1. studenoga 2021. do 30. travnja 2022. godine.

Kako kažu naši sugovornici, provedbom projekta želi se osposobiti mlade da budu nositelji pozitivnih promjena u društvu.

Problemi lokalne zajednice koji će se nastojati riješiti uokvireni su kroz prizmu Globalnih ciljeva za održivi razvoj UN-a. Kroz prosinac, siječanj, veljaču i ožujak održat će se edukacije u području društveno-korisnog učenja, tehnika generiranja ideja i socijalnog poduzetništva, a hackathon se održava u travnju. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 03:39