BORBA S PANDEMIJOM

Nova digitalna rješenja u zdravstvu poboljšavaju kvalitetu života i smanjuju rizik od zaraze

Telemedicina i rješenja za telekonzultacije kreću se od daljinskog praćenja i propisivanja lijekova do pružanja hitne skrbi u domu
 Srdan Vrancic/Cropix

Pandemija koronavirusa donijela je nova digitalna rješenja u zdravstvu, pa se tako telemedicina i rješenja za telekonzultacije, kako pokazuje i infografika koju je pripremila Služba Europskog parlamenta za istraživanja (EPRS), kreću od daljinskog praćenja i propisivanja lijekova do pružanja hitne skrbi u domu.

Novi koncept također obuhvaća povezanu analizu zdravstvenih podataka i primjenu u sustavima koji se temelje na velikim podacima, na primjer za epidemiološka istraživanja i dijagnostičku potporu uz pomoć umjetne inteligencije.

U borbi s pandemijom, zdravstveni radnici koriste digitalnu tehnologiju i za dijagnozu virusa. Primjerice, Kina je razvila nove aplikacije za e-zdravstvo koje pacijentima omogućuju daljinsku procjenu simptoma bolesti COVID-19.

image
Digital Health


Zahvaljujući dostupnosti digitalnih zdravstvenih kartona i e-recepata u mnogim zemljama EU-a, moguće je izdavati recepte na daljinu, čime se smanjuju kontakti liječnika i pacijenata i rizici zaraze virusom.

Uočene koristi novih digitalnih rješenja u zdravstvu, kako navodi EPRS, su brža alternativa, manji broj hospitalizacija, bolje praćenje pacijenata, poboljšana kvaliteta života i manji rizik od zaraze koronavirusom.

No, još uvijek je i mnogo izazova u pružanju zdravstvenih usluga uz pomoć novih tehnologija. Uočen je nejednak napredak među državama članicama, moguće povećanje „digitalnog jaza” s obzirom na starije i socijalno ugroženije skupine koje su manje sposobne savladati korištenje novih digitalnih rješenja ili ih nisu u mogućnosti priušititi. Također, postavljaju se pitanja odgovornosti i prava pojedinaca na privatnost, kao i kiber sigurnosti i rizika u pogledu zaštite podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:52