STRUJNI KRUG

Natječaj za subvencioniranje kupovine električnih vozila očekuje se 27. lipnja

Povećan je iznos sredstava za fizičke i pravne osobe na blizu 103,3 milijuna kuna, navode u ovoj udruzi pozivajući se na informacije Fonda

Ilustracija

 David Hecker/AFP

Udruga Strujni krug otkrila je da će ovogodišnji natječaj za subvencioniranje kupovine električnih vozila početi 27. lipnja.

"Ovogodišnji natječaj započinje 27. lipnja, a tjedan dana prije bit će objavljen Javni poziv u kojemu će biti potvrđeni svi detalji natječaja. Za razliku od prošle godine, dodatno je povećan ukupan iznos sredstava za fizičke i pravne osobe na gotovo 103,3 milijuna kuna", priopćili su u udruzi, pozivajući se na informacije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za električna vozila za prijevoz putnika do najviše osam sjedala i dostavna vozila do 3,5 tone osigurano je 70.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila. Za plug-in hibride bit će omogućeno subvencioniranje do 40.000 kuna, a za mopede i motocikle do 20.000 kuna. Također, s maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila za prijevoz putnika ili teretna vozila do pet tona ili više.

Detaljne informacije o poticajima i kako doći do njih bit će dostupne u javnom pozivu, objavljenom oko tjedan dana prije objave natječaja. Iz Strujnog kruga, udruge koja potiče električnu mobilnost i prava vozača električnih vozila u Hrvatskoj, ističu kako svojim članovima nude upute za prijavu i popuste pri kupovini električnih vozila od pet do preko 100 tisuća kuna.

Dodajmo kako je Europski je parlament početkom 2021. godine, u prijedlogu rezolucije o poticajima za kupnju električnih automobila radi smanjenja emisija CO2, pozvao Komisiju da ukine PDV na električne automobile u Uniji sve dok njihov tržišni udio ne dosegne najmanje 30% svih automobila te da predvidi subvencije EU-a za kupnju električnih automobila.

Odbor Europskog parlamenta za zaštitu okoliša predložio je da se do 2030. godine emisije CO2 iz novih automobila smanje za 45%, odnosno za 20% do 2025. godine.

Europarlamentarci žele da proizvođači čija prosječna emisija CO2 premašuje ove ciljeve plaćaju premiju u proračun EU-a koja će se, između ostalog, koristiti za visokokvalificirane radnike koji su pogođeni promjenama u automobilskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:08