GLOBALNI VISOKOTEHNOLOŠKI PROIZVOĐAČ

Nastavak snažnog niza poslovnih i razvojnih iskoraka za Grupu KONČAR

Hrvatski industrijski lider brojnim realiziranim projektima osigurao je položaj jednog od najrelevantnijih visokotehnoloških proizvođača u Europi

Novougovoreni poslovi u prvom polugodištu iznose 866,2 milijuna eura, a stanje otvorenih narudžbi, backlog, doseže 1,8 milijardi eura

Regionalni predvodnik u elektroenergetici, urbanoj mobilnosti, obnovljivim izvorima energije i digitalnim rješenjima, KONČAR, posljednjih je godina u punom zamahu povijesne transformacije poslovanja, kojom je visoko postavio novu ljestvicu izvrsnosti u tehnološkom razvoju i korporativnom upravljanju. Strateške i operativne promjene u posljednjih nekoliko godina i pravovremena prilagodba novoj elektroenergetskoj eri osigurali su višestruko veće rezultate od onih koji su ostvareni prije četiri godine. Iz kompanije ističu i kako su u prvom kvartalu ove godine usvojili Strategiju održivog razvoja Grupe KONČAR 2024. - 2026. Ovim važnim dokumentom određena su prioritetna područja koja pokrivaju teme dekarbonizacije proizvodnje, učinkovitog korištenja resursa, kružnog gospodarstva, zdravlja, sigurnosti i razvoja zaposlenika, raznolikosti i jednakih mogućnosti, privlačenja i razvoja mladih, ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica te etičnog i odgovornog upravljanja.

Globalni visokotehnološki proizvođač

Promatrajući poslovne segmente, najveći rast ostvarilo je poslovno područje prijenosa i distribucije električne energije, gdje se posebno ističe društvo KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori. Zelena energetska tranzicija ima za posljedicu iznimno visoku potražnju za transformatorima, a KONČAR se nametnuo kao jedan od globalno najrelevantnijih visokotehnoloških proizvođača te vrste opreme. To potvrđuju i najrecentniji iskoraci u tom segmentu, poput isporuke devet regulacijskih distributivnih transformatora sa sklopkom pod opterećenjem nazivnih snaga 400, 630 i 1000 kVA za elektroprivredu Cipra - EAC. Među razvojnim iskoracima posebno se ističu i inovacije usmjerene na očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Neki od primjera su isporučeni transformatori s ugrađenim transformatorskim limom proizvedenim od materijala Bluemint, visokokvalitetnog transformatorskog lima u čijoj je proizvodnji smanjen udio ugljičnog dioksida za čak 50 posto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, te linija mjernih transformatora Green Line. Akvizicijom Dalekovoda KONČAR je dodatno ojačao svoju poziciju na zahtjevnim zapadnim tržištima.

Samo u posljednjih nekoliko godina KONČAR je u Hrvatskoj sagradio četiri sunčane elektrane ukupne instalirane snage 30 MW, a trenutačno gradi još nekoliko sunčanih elektrana za različite partnere, od kojih se ističu SE Črnkovci, instalirane snage 8,5 MW, te SE Dugopolje, najveća sunčana elektrana u portfelju Hrvatske elektroprivrede (HEP), instalirane snage 13,5 MW. Osim za partnere, KONČAR je dosad sagradio četiri vlastite integrirane fotonaponske elektrane, ukupne snage 3 MW, koje proizvode dio potrebne električne energije uz smanjenu emisiju ugljičnog dioksida, a trenutno je u izgradnji još pet fotonaponskih elektrana na našim tvornicama.

image

Grupa se ističe inovacijama kao što su transformatori s ugrađenim transformatorskim limom proizvedenim od materijala Bluemint

Najveća hidroelektrana u povijesti

Nadalje, KONČAR je u svijetu prepoznat i po drugim visokotehnološkim proizvodima i rješenjima u segmentu korištenja obnovljivih izvora energije, a dosad je uspješno realizirao više od 400 projekata gradnje i revitalizacije hidroelektrana diljem svijeta. U ovom trenutku tvrtka je, između ostalog, posvećena kapitalnom projektu revitalizacije HE Haditha u Iraku, vrijednom 65 milijuna eura, te gotovo 80 milijuna eura vrijednom projektu revitalizacije jedne od najvećih i najznačajnijih hidroelektrana u Rumunjskoj, HE Vidraru. Inače, hidroelektrana Haditha je najveća koju je KONČAR sagradio po načelu "ključ u ruke" u svojoj povijesti, a revitalizacija hidroelektrane Vidraru predstavlja povijesni iskorak u kontekstu potvrde konkurentnosti na međunarodnom natječaju i ostvarenja referenci na novom tržištu EU, gdje tvrtka dosad nije imala snažniju prisutnost.

Razvoj digitalnih rješenja i platformi

Zahvaljujući bogatoj tradiciji znanja i samostalnog razvoja, visokotehnološki proizvodi i rješenja koje je KONČAR razvio u poslovnom području urbane mobilnosti predstavljaju sinonim za kvalitetu, inovativnost i pouzdanost. Jedan od oglednih primjera za to su vlakovi proizvedeni u pogonima KONČAR - Električnih vozila, koji ujedno glase kao najsloženiji hrvatski visokotehnološki proizvod te predstavljaju sinergiju znanja, sposobnosti i kompetencija domaćih stručnjaka. Naime, u malo više od deset godina, KONČAR je HŽPP-u isporučio čak 60 suvremenih vlakova, a prema posljednjim ugovorima HŽPP-u će uskoro isporučiti još sedam dizelskih motornih vlakova, jedan baterijski vlak, jedan hibridni vlak te šest elektrodizelskih vlakova. KONČAR se krajem rujna predstavio na najvećem svjetskom sajmu transportne tehnologije, InnoTransu u Berlinu, gdje je izložio baterijski motorni vlak (BMV), namijenjen prijevozu putnika na neelektrificiranim prugama, te mjerni vlak. "Ovogodišnjim nastupom ponovno smo potvrdili da nimalo ne zaostajemo za puno većima od sebe.

image

KONČAR se predstavio na najvećem svjetskom sajmu transportne tehnologije u Berlinu, gdje je izložio baterijski motorni vlak i mjerni vlak

Zahvaljujući neprekidnom razvoju i brojnim specijalističkim znanjima u vrlo specifičnim tehnološkim nišama imamo i brojne konkurentske prednosti koje nam osiguravaju zasluženo mjesto u krugu najrelevantnijih visokotehnoloških proizvođača Europe. Dva izložena primjerka naših najnovijih tehnoloških postignuća potvrda su da na nacionalnoj razini, industrijski i infrastrukturno, uspješno odgovaramo na sve zahtjeve zelene tranzicije te posjedujemo sve predispozicije za snažniju prisutnost na europskom tržištu s ciljem pružanja rješenja za kvalitetniju i dugoročno održiviju urbanu mobilnost", istaknuo je u Berlinu predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak.

image

Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA

Impresivan poslovni portfelj dodatno je zaokružen poslovnim područjem digitalnih rješenja i platformi, u kojem KONČAR neprekidno stječe sve snažnije tehnološke kompetencije i ozbiljno pretendira na položaj jedne od vodećih IT tvrtki u široj regiji. Opravdani optimizam da će KONČAR uzlazni trend nastaviti i u sljedećem razdoblju daju novougovoreni poslovi, čija vrijednost u prvom polugodištu iznosi 866,2 milijuna eura. Stanje otvorenih narudžbi, backlog, dosegnulo je 1,8 milijardi eura, pri čemu je visok udio ugovora za realizaciju u 2025. i idućim godinama s iznosom od 1,16 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 11:41