TONINO PICULA

Naš zadatak je potaknuti sva rješenja koja mogu olakšati život i posao, ali i solidarno voditi računa o onima koji će iz ove tranzicije izići kao gubitnici

Tehnologija je uvijek kroz povijest mijenjala i poslovanje i svakodnevni život, a promjene su nosile za sobom i pozitivne i negativne posljedice
Tonino Picula
 Bruno Konjevic/Cropix

Što je ključno u digitalnoj transformaciji? Koje su prepreke, a koje šanse u poboljšanju uvjeta života i poslovanja?
Ova pitanja uputili smo hrvatskim europarlamentarcima ususret Danu Europe, a u svjetlu činjenice da je digitalna transformacija jedan od glavnih prioriteta EU-a. Evo što nam je odgovorio Tonino Picula iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.
- Brz protok informacija te povezivanje korisnika i pružatelja usluga, bilo da govorimo o javnom ili privatnom sektoru, su suština digitalne transformacije. Omogućivanje i poticanje razvoja i implementacije tehnologija poput blockchain-a, umjetne inteligencije, 5G-a, IoT-a (Internet of Things/ Internet stvari), obrade velike količine podataka itd., šansa su za europsko, pa tako i hrvatsko, gospodarstvo. Transformacija o kojoj govorimo nije jednostavna, a brzina tehnološkog napretka je čini samo kompleksnijom – kaže Picula.
Ističe kako je stoga dobro što je Komisija osigurala 9,2 milijarde eura u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru za oblikovanje i potporu digitalnoj transformaciji europskih društava i gospodarstava kroz program Digitalna Europa.
- Unija je prepoznala priliku za europska gospodarstva te je na raspolaganje stavila financijske instrumente, a na svakoj državi članici je da odluči kako i koliko će ih koristiti – naglašava Picula dodajući kako je tehnologija uvijek kroz povijest mijenjala i poslovanje i svakodnevni život, a promjene su nosile za sobom i pozitivne i negativne posljedice.
- Vjerujem da je naš zadatak potaknuti sva ona rješenja koja život i posao mogu olakšati, ali i solidarno voditi računa o onima koji će iz ove tranzicije izići kao gubitnici, a takvih će, kao što je i svaka tranzicija u povijesti pokazala, biti – zaključuje zastupnik Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:10