ONLINE PODUČAVANJE

Najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija primila investiciju od 23 milijuna dolara

Najkorištenija mobilna aplikacija primila veliku investiciju i planira se u toku ove godine udvostručiti u broju zaposlenika
Damir Sabol
 Neja Markicevic/Cropix

Photomath, najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija, s više od 220 milijuna preuzimanja, i ujedno najpopularnija mobilna aplikacija za poduke iz matematike na svijetu, primila je investiciju od 23 milijuna dolara. Novo ulaganje od gotovo 145 milijuna kuna predvodi VC fond Menlo Ventures iz Silicijske doline. U njega su uključeni i prijašnji investitori u Photomath, GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital, koji su skupa s najnovijom investicijom u ovaj domaći startup uložili gotovo 40 milijuna dolara.

Damir Sabol, suosnivač i direktor Photomatha kaže da mu je cilj napraviti najbolju aplikaciju za podučavanje STEM predmeta na svijetu.

"Mnogi roditelji ne mogu svojoj djeci pomoći u matematici, a pandemija je osvijetlila borbe učenika i roditelja s daljinskim učenjem. Postoje jasne razlike između obitelji koje mogu priuštiti učitelja i onih koje to ne mogu, ostaju iza nas, a naša anketa na 2000 roditelja ukazuje da 56 posto roditelja ne može pomoći svojoj djeci u rješavanju matematičkih zadataka", kaže Sabol.

Pojašnjava da će stoga Photomath nastaviti pružati most između virtualnog učenja i pristupa interaktivnom rješavanju problema kako bi pomogao svi učenicima i studentima. Od početka pandemije, naime, učestalost preuzimanja Photomatha se utrostručila dok su mu prihodi od prodaje pretplate porasli deset puta. No, u Photomathu ne preciziraju koliki je to iznos.

Sama aplikacija koristi računalni vid i strojno učenje za prepoznavanje i trenutno rješavanje matematičkih zadataka, od osnovne aritmetike do naprednog računa. Skenira ručno napisani ili ispisani matematički problem s pametnog telefona, a u budućnosti će zadatke moći rješavati i preko glasovnog sučelja.

Sabol nije želio komentirati ni druge poslovne pokazatelje Photomatha, a zbog činjenice da je tvrtka formalno registrirana u SAD-u isti nisu ni dostupni. U priopćenju američkim medijima navodi se da Photomath ima sjedište u San Mateu u SAD-u. No, u Zagrebu je zapravo većina tima, razvoj, kao i osnivači s obzirom na to da je Photomath nastao kao spin-off druge Sabolove tvrtke Microblinka.

"Trenutačno Photomath ima sto zaposlenika, mahom u Zagrebu, a plan nam je zahvaljujući ovoj investiciji broj zaposlenih povećati za još sto do kraja godine", kaže Sabol.

Otkriva ipak da su oni i drugi suosnivači sada manjinski vlasnici Photomatha. Drugi suvlasnici su zaposlenici i fondovi.

Inače, Damir Sabol jedan je jedan od prvih startup poduzetnika unas. Godine 2006. za 100 milijuna kuna prodao je svoj prvi startup Iskon Hrvatskom telekomu. Photomath je pak prvi put predstavio javnosti prije šest godina na konferenciji TechCrunch Disrupt u Londonu. Iako aplikacija nije zainteresirala žiri konferencije, itekako je počela plijeniti pozornost korisnika. Prvi dan preuzelo ju je više od 110.000 korisnika. Mjesec kasnije Photomath je imao 8,5 milijuna korisnika ili dva puta više nego Hrvatska ima stanovnika. Šest mjeseci kasnije već je bio na 14 milijuna korisnika.

Godine 2018. Photomath je došao do 100 milijuna korisnika, a lani do 200 milijuna.

JP Sanday, partner u Menlo Ventures kaže da mu je iznimno drago što može raditi sa Sabolom zbog njegovog poduzetničkog iskustva i stručnosti u području strojnog učenja i mobilnih tehnologija.

"Photomath je u dobroj poziciji da postane lider na velikom tržištu online podučavanja i pruži visokokvalitetnu podršku učenju diljem svijeta", zaključuje Sanday.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:50