NOVA PRAVILA

Multinacionalne kompanije morat će otkriti iznos poreza koji plaćaju u svakoj državi članici EU-a

Nova pravila trebala bi omogućiti poreznim tijelima i javnosti veći uvid u to gdje i na što točno se plaća porez
 Olivier Douliery/AFP

Europski parlament, Komisija i predstavnici portugalskog predsjedništva Vijeće postigli su privremeni dogovor o poreznoj transparentnosti za multinacionalne kompanije.

Prema novim pravilima, multinacionalne kompanije morat će otkriti iznos poreza koji plaćaju u svakoj državi članici EU-a. Informacije bi također trebale biti dostupne na internetu.

Nova pravila trebala bi omogućiti poreznim tijelima i javnosti veći uvid u to gdje i na što točno se plaća porez.

Ova porezna politika usmjerena je multinacionalne kompanije i njihove podružnice s godišnjim prihodom većim od 750 milijuna eura, a među kojima su i velike tehnološke kompanije poput Amazona, Googlea, Facebooka i Applea. Te korporacije morat će prijaviti dobit, porez i broj zaposlenih u zemljama EU-a i u zemljama koje su na europskoj listi „nekooperativnih jurisdikcija“.

U siječnju 2021. Parlament se složio da su 6 od 20 najvećih poreznih oaza zemlje EU-a, a dva od prvih pet mjesta zauzele su države članice. Također, studija Gabriela Zucmana, ravnatelja Tax Observatory, zaključuje da se oko 80% dobiti koja se prebacuje u EU, ustvari prebacuje u porezne oaze EU-a.

Jedno od najtežih pitanja za pregovarače bilo je potpuno raščlanjivanje izvještaja po zemljama.

Naime, podaci o porezu plaćenom u zemljama izvan EU-a, koje nisu na crnoj listi poreznih oaza, davat će se samo u zbirnom obliku, i to zato što vlade članica EU-a nisu željele pristati na detaljniju raščlambu po zemljama.

Dobrotvorna skupina Oxfam upozorila je da mnoge svjetske porezne oaze nisu na popisu EU-a nekooperativnih jurisdikcija i da će stoga izbjeći nadzor.

Parlament je naglasio da su ova pravila prvi korak u postizanju porezne transparentnosti i da su osigurali klauzulu u o pregledu koja omogućava reviziju pravila za 4 godine i produženje nakon procjene.

"Prešli smo dug put. Voljeli bismo vidjeti čvršće stajalište Vijeća o transparentnosti, što bi omogućilo ambiciozniji sporazum. Međutim, nakon pet godina čekanja da Vijeće deblokira spis, uspjeli smo približiti svoje stajalište o obvezi prijavljivanja, pristupu informacijama i trajanju zaštitne klauzule", rekao je glavni pregovarač Parlamenta Iban García del Blanco (S&D, ES), "Imali smo odgovornost iskoristiti političku mogućnost koje je otvorilo portugalsko predsjedništvo kako bismo postigli velik napredak u izradi direktive koja povećava transparentnost i čini javno izvještavanje po državama članicama za multinacionalne kompanije obveznim".

Radi se o zakonu koji je Europska komisija predložila još 2016. godine, a privremeni dogovor dolazi u trenutku kad je EU u potrazi za sredstvima koja će joj omogućiti gospodarski oporavak nakon pandemije.

Tekst sada trebaju odobriti Odbor za ekonomska i monetarna pitanja i Odbor za pravna pitanja te Parlament u cjelini, kao i Vijeće. Glasanje na plenarnom zasjedanju očekuje se nakon ljetne stanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:37