GODINA MLADIH

Morten Smalby: Budite spremni za dugo putovanje, izgradnja tvrtke traži puno vremena

Usmjerite se na potrošače, budite sigurni da vaš proizvod ili usluga donosi vrijednost, pokrenite posao i budite spremni na nagle promjene

Osnivači GetByBusa: Morten Smalby, Ante Dagelić, Tereza Kulić i Vivian Lukšić

 Vojko Basic/Cropix

Danac Morten Smalby već 18 godina s obitelji živi u Dalmaciji. Jedan je od osnivača GetByBusa, zajedno s Vivian Lukšić, Terezom Kulić i Antom Dagelićem.

U početku je to bila web stranica na kojoj su se mogle pronaći informacije o autobusnim rutama u Hrvatskoj, sve dok potražnja za online rezervacijima nije potakla uspjeh platforme. Danas GetByBus omogućuje putnicima kupnju online karata na desetke tisuća autobusnih linija kako bi stigli od točke A do točke B u više od 80 zemalja. Najjači su na tržištu Hrvatske i na Balkanu, a prisutni su i mnogim europskim zemljama i drugdje po svijetu.

Lani kad je ova splitska IT tvrtka postala dio izraelske grupacije Bookaway, Morten Smalby kazao nam je kako uživa živjeti ovdje i graditi posao iz Splita. "Ovdje su odlične mogućnosti", istaknuo je.

Ovoga puta Mortena Smalbyja pitali smo o tome što bi poručio mladima koji tek žele zakoračiti u svijet poduzetnika, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa. Naime, u Europskoj godini mladih propitujemo iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena mladima u pokretanju vlastitog posla ili pronalaženju svog mjesta na tržištu rada. Inače, u ovoj godini želi se ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

"Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u", istaknuto je u objavi Europskog parlamenta nakon što su zastupnici lani potvrdili odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade.

image

Morten Smalby

Josko Ponos/Cropix

- Usmjerite se na potrošače, budite sigurni da vaš proizvod ili usluga donosi vrijednost. Brzo pokrenite posao, čak i ako vaš proizvod nije sto posto ono što želite, ponudite ga potrošačima i potom poboljšavajte. Budite spremni za dugo putovanje, izgradnja tvrtke traži puno vremena. Budite spremni na nagle promjene, biti poduzetnik uključuje puno uspona i padova. Nemojte izgubiti vezu sa stvarnošću kad ste gore i uvijek ustanite kad padnete – poručuje mladima Morten Smalby.

Dodaje kako je dobro osnovati sam tvrtku, ali znatno je lakše s timom koji pokriva različite poslovne aspekte.

- Razmislite dobro kako ćete financirati svoj startup, uz Bootstrapping, EU fondove i grant zadržavate kontrolu u tvrtki, ali možda nećete moći brzo rasti. Ako se odlučite osloniti na financiranje putem Venture Capital fondova to će vam omogućiti brže pokretanje, ali morat ćete prepustiti kontrolu nad tvrtkom. Vidite koja verzija više odgovara vašim dugoročnim ciljevima. I na kraju, ali ne manje važno, budite sigurni da uživate dok gradite svoju kompaniju – poručuje Smalby

Za sebe će reći kako je biti poduzetnik bilo najbolje što je ikad napravio. Nije to planirao niti je znao moguće posljedice, ali pokazalo se da je to najbolje za njega.

- Kad sam s partnerima pokrenuo GetByBus, znali smo da postoji velika potražnja turista za putovanja na relacijama u Hrvatskoj. Znali smo i da će to biti slučaj u mnogo drugih zemalja, stoga smo se odlučili za naziv GetByBus i domenu.com umjesto.hr domenu. U startu nismo mogli ni slutiti kako će GetByBus rasti i danas biti prisutan u više od 80 zemalja s klijentima diljem svijeta, ali uspjeli smo. Mi smo to postigli! Prošle godine lansirali smo i GetByFerry.com i danas imamo trajekte dostupne u više od 20 zemalja – ističe Smalby.

Naglašava i kako je za te uspjehe ključan tim vještih zaposlenika od kojih je njih nekoliko s osnivačima tvrtke od samog početka.

- Prošle godine naša je tvrtka udružla snage s četiri druge kompanije. Ova grupacija sada prodaje karte za više od 7.000 autobusnih i trajektnih prijevoznika, te tour operatora diljem svijeta. To može izgledati puno, ali postoji još 10.000 prijevoznika koji nisu digitalizirani. Čeka nas još puno rada i zabave pri tom – kaže uz osmijeh Morten Smalby.

image

Morten Smalby i Ante Dagelić

Josko Ponos/Cropix

S obzirom na značaj IT industrije za razvoj društva i gospodarstva, te činjenicu da u Hrvatskoj raste broj zaposlenih u ICT sektoru, ali još uvijek je ispod EU prosjeka, pitali smo ga što bi moglo promijeniti tu sliku.

- ICT sektor svakako bi ojačale promjene u oporezivanju plaća. To bi lokalne startupe učinilo konkurentnijim na globalnom tržištu. IT treba približiti mladim ljudima kako bi ga izabrali za svoj poslovni put, možda bi uvođenje IT-a u raniju fazu obrazovanja bio jedan od načina kako to postići – smatra Morten Smalby.

Što je Vama bitno prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra? Na što bi mladi koji traže posao trebali posebno obratiti pažnju, također smo pitali.

- Naravno, edukacija i vrijedna znanja s tečajeva su sjajna i potrebna, Ali u osnovi, najvažnija stvar za one koji traže posao mogla bi s svesti na 3S, a to je: stav, stav i stav. Ako ste pametni i voljni učiti, većina stvari se posloži – kaže Morten Smalby.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:36