USPOSTAVA VRIJEDNOSTI

‘Moramo regulirati tehnologiju koja se bazira na AI‘

Eurozastupnici traže da se osigura promicanje sadržaja u kojima se zalaže za raznolikost i europske vrijednosti
 Khaled Desouki

Europski parlament pozvao je na regulaciju umjetne inteligencije. Riječ je o tehnologiji koja se brzo razvija i izravno utječe na sve aspekte našeg života.

Iako pruža mnoge prednosti, umjetna inteligencija predstavlja i opasnosti. To se već pokazalo na primjeru širenja lažnih vijesti, softverskim uslugama koje imaju predrasude, a to je rezultiralo i pojačanom rodnom neravnopravnosti i, općenito, porastom diskriminacije.

Odbor Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje (CULT) stoga je donio rezoluciju kojom se poziva na regulaciju i obuku svih tehnologija umjetne inteligencije radi zaštite od diskriminacije, zaštite ravnopravnosti, pluralizma te očuvanja kulturne i jezične raznolikosti.

Europarlamentarka Sabine Verheyen (EPP, DE) kaže da se EU desetljećima borila da uspostavi vrijednosti kao što su inkluzivnosti, nediskriminacija, višejezičnosti i kulturne raznolikosti.

- Njih građani Unije vide kao ključan dio europskog identiteta i zato se te vrijednosti moraju reflektirati u online svijetu, gdje se sve više koriste algoritmi i aplikacije umjetne inteligencije - kaže Verheyen.

Eurozastupnici traže izradu pokazatelja koji će mjeriti raznolikost i osigurati promicanje sadržaja u kojima se zalaže za europske vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:08