SIGURNOST IGRAČAKA

Mnoge igračke koje se prodaju u EU, unatoč strogim pravilima, predstavljaju značajnu prijetnju

Europarlamentarci smatraju da bi internetska tržišta trebala preuzeti više odgovornosti u osiguravanju sigurnosti igračaka

Ilustracija

 Yanadjana/Alamy/Alamy/Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su izvješće o provedbi Direktive o sigurnosti igračaka i zatražili stroža pravila za zaštitu djece u EU.

Prema sustavu Safety Gate za opasne proizvode, igračke su bile kategorija proizvoda s najviše prijava – čak 27 posto svih upozorenja u 2020. godini. Slični podaci zabilježeni su i krajem 2021. - većina upozorenja su se odnosila na motorna vozila ili srodne proizvode (27%) i igračke (19%).

Parlament naglašava da, iako su europska pravila o sigurnosti igračaka među najstrožima u svijetu, neki proizvođači igračaka iz zemalja koje nisu članice EU-a, a koji prodaju svoje proizvode na jedinstvenom tržištu, posebice online, ne poštuju zakonodavstvo EU-a. Kao rezultat toga, mnoge igračke koje se prodaju u EU i dalje predstavljaju značajnu prijetnju.

U izvješću usvojenom sa 688 glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim, zastupnici Europskog parlamenta pozivaju Komisiju i države članice da pojačaju mjere kako bi osigurale da sve igračke koje se stavljaju na tržište EU-a budu u skladu sa spomenutom Direktivom, bez obzira na to gdje su proizvedene.

U načelu, zastupnici ističu kako je Direktiva o sigurnosti igračaka dobar korak unaprijed, ali da i dalje postoje mnogi problemi koji njome nisu obuhvaćeni. Neki od njih su pojava dosad nepoznatih otrovnih kemijskih tvari i rizika koji povlače sa sobom te veliki broj opasnih igračaka koje kruže na internetskim tržištima.

Europarlamentarci predlažu da endokrini disruptori budu zabranjeni u igračkama čim se otkriju te da Komisija odluči treba li ukinuti postojeću razliku između igračaka namijenjenih djeci mlađoj od 36 mjeseci i onih namijenjenih starijoj djeci. Ističu i kako bi revizija Direktive trebala omogućiti brzu prilagodbu graničnih vrijednosti za opasne kemijske tvari i izbjeći situaciju u kojoj se postavljaju različite vrijednosti na nacionalnoj razini.

„U okviru revizije Direktive o sigurnosti igračaka, potrebno je ukinuti dobno razlikovanja za uporabu kemikalija. Zabrinjavaju nas informacije o tome da neki proizvođači namjerno pogrešno tvrde da je igračka namijenjena djeci starijoj od 36 mjeseci samo da bi izbjegli poštivanje strožih graničnih vrijednosti kemikalija za djecu mlađu od 36 mjeseci. Zato je važno da Europska komisija što prije detaljno ispita ovakve navode i prakse na tržištu te u skladu s nalazima predloži izmjene relevantnog zakonodavstva“, poručio je u parlamentarnoj raspravi zastupnik Tomislav Sokol.

Posebnu pozornost EU zastupnici posvetili su jamčenju slobodnog kretanja igračaka na jedinstvenom tržištu. Naime, europarlamentarci smatraju da bi internetska tržišta trebala biti obvezna preuzeti više odgovornosti u osiguravanju sigurnosti i usklađenosti igračaka koje se prodaju na njihovim platformama, primjerice uklanjanjem nesigurnih igračaka i sprječavanjem njihovog ponovnog pojavljivanja.

"Upravo je internet mjesto na kojem nepošteni trgovci potrošačima često nude nesigurne igračke. Aktom o digitalnim uslugama, na kojem je Parlament angažiran, propisat ćemo pravila koja će jamčiti sigurnu kupovinu u digitalnom okruženju", dodao je Sokol.

Parlament poziva Komisija da istraži korištenje novih tehnologija, kao što su e-označavanje i umjetna inteligencija, te da procijeni mogu li oznake igračaka sadržavati informacije o trajnosti i popravljivosti proizvoda. Upozoravaju i na činjenicu da povezane igračke mogu izložiti djecu novim opasnostima i predstavljati rizik za njihovu sigurnost, privatnost i mentalno zdravlje.

"Također želimo da Komisija odgovori na rizike povezane s digitalizacijom, u takozvanim povezanim igračkama, gdje su sigurnosne značajke za djecu protiv kiberprijetnji neadekvatne ili gotovo nepostojeće. Naša djeca zaslužuju najvišu moguću razinu zaštite kada se igraju i moramo dati sve od sebe da to zajamčimo", zaključio je izvjestitelj Brando Benifei.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54