PRIJAVE

Mladima u dobi od 18 do 20 godina najmanje 60.000 pokaza za putovanje željeznicom i otkrivanje EU

U novom krugu prijaviti se mogu Europljani rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. godine
Ilustracija/Vlak u Njemačkoj
 Christof Stache/Afp/Profimedia

Do 26. listopada u podne mladi Europljani u dobi od 18 do 20 godina mogu se prijaviti za putovanja željeznicom u 2022. godini, koja će biti Europska godina mladih, kroz inicijativu Europskog parlamenta "Otkrijte EU" kojom se mladim ljudima želi omogućiti besplatno otkrivanje EU-a.

Kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, najmanje 60 tisuća mladih dobit će priliku putovati između 1. ožujka 2022. i 28. veljače 2023., a u ovom novom krugu prijaviti se mogu Europljani rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. godine. Iznimno ovog puta, mogu se prijaviti ne samo 18-godišnjaci već i oni od 19 i 20 godina jer je njihova mogućnost otkrivanja Europe na ovaj način bila odgođena zbog pandemije bolesti COVID-19.

Sudionici mogu putovati najmanje jedan i najviše 30 dana u barem jednu stranu državu članicu.

Od pokretanja projekta u lipnju 2018., zahvaljujući prijedlogu tijekom Europskog događanja za mlade (EYE) 2014., koji je podržan od strane zastupnika Europskog parlamenta, oko 70 tisuća osamnaestogodišnjaka dobilo je besplatnu kartu za putovanje Europskom unijom.

Europski parlament zalagao se za ideju besplatnih pokaza za mlade Europljane, glasujući tri puta o rezolucijama kojima se podržala inicijativa. Kako je istaknuto, zastupnici vjeruju da inicijativa mladima omogućava otkrivanje raznolikosti Europe, bolje međusobno razumijevanje i učenje o zajedničkoj povijesti.

Iz Europske komisije javili su kako će osigurati besplatne željezničke propusnice za 60.000 mladih. Inače, ova godina progalašena je Europskom godinom željeznice.

-Zadnjih 18 mjeseci naši su mladi pokazali istinsku solidarnost i zbog toga propustili mnoge važne trenutke svoje mladosti. Drago mi je da Komisija sa 60.000 željezničkih propusnica daje zamah europskoj mobilnosti. Taj zamah dodatno će se potaknuti iz programa Erasmus+ i mnogih drugih inicijativa koje će se pokrenuti za Europsku godinu mladih 2022.- izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Iz Komisije poručuju kako je teško znati kako će se razvijati situacija s pandemijom, pa će stoga svi putnici imati maksimalnu fleksibilnost zahvaljujući novim mobilnim putnim propusnicama. Datum polaska može se promijeniti do samog polaska. Mobilna putna propusnica vrijedi godinu dana. Komisija svim putnicima savjetuje da provjere moguća ograničenja putovanja na platformi ReopenEU.

Na sudjelovanje u inicijativi posebno se pozivaju mladi s posebnim potrebama koji mogu zatražiti dodatnu financijsku pomoć, primjerice za troškove prijevoza osobe u pratnji, psa vodiča itd.

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba (svi moraju biti prihvatljive starosti). Kako bi se poticalo održivo putovanje, a time i podržao europski zeleni plan, sudionici inicijative "Otkrijet EU" uglavnom će putovati željeznicom.

U ograničenom broju slučajeva moći će koristiti i druge vrste prijevoza, kao vlak i trajekt, primjerice za mlade s poteškoćama ili pojedince koji moraju doputovati iz udaljenih područja ili s otoka. U iznimnim slučajevima bit će dozvoljeno putovanje zrakoplovom.

Svakoj državi članici EU-a dodijeljena je kvota putnih propusnica na temelju njezina udjela broja stanovnika u ukupnom broju stanovnika Europske unije.

Sve potrebne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici Europskog portala za mlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:06