KONFERENCIJA

‘Mladi traže priliku, naš je zadatak da im na istu i ukažemo i da im je pomognemo stvoriti‘

Zastupnik Sokol govorio je na konferenciji „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“

Tomislav Sokol

 Davor Pongracic/Cropix

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ/EPP) često ukazuje na mogućnosti koje koncept pametnih sela pruža za revitalizaciju i razvoj ruralnih područja, a to je direktno povezano i s njegovim parlamentarnim radom. Član je Odbora za regionalni razvoj (REGI), ali i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages).

O pametnim selima iz EU perspektive govorio je na konferenciji „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“ koja je održana u Bjelovaru u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i njegovog ureda.

Sudionicima su se uvodno obratili Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede te putem video poruke Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

Zastupnik Sokol istaknuo je kako ruralni krajevi predstavljaju prostor koji je suočen s nizom izazova poput depopulacije, nedostatka zdravstvene i obrazovne infrastrukture i pružanja usluga, slabe prometne povezanosti te skromnog tržišta rada. Isto tako, takva područja, kazao je, suočena su s manjkom novih digitalnih tehnologija i širokopojasne internetske povezanosti.

- Stoga je jedan od mojih glavnih ciljeva rada promoviranje i zalaganje za smanjenje razlika između regija uz pomoć dostupnih europskih fondova, programa i inicijativa s posebnim naglaskom na ruralna područja koja imaju ključnu ulogu u 21. stoljeću“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Kazao je i kako je posljednjih godina u Europi sve aktualnija inicijativa razvoja digitalnih tehnologija u ruralnim područjima poznatija kao koncept pametna sela.

- Ideja pametnih sela nastala je s drugačijim pristupom prema ulaganjima u ruralna područja i pogledom na njihov razvoj. Naglasak se pritom stavlja na digitalne tehnologije i dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, obrazovanja i zdravstva, dakle sve ono što se može financirati europskim sredstvima, ali i privatnim investicijama. Konačan cilj je ostvarenje razvoja kružnih gospodarstava, smanjenje ovisnosti o neobnovljivim energetskim izvorima, smanjenje odljeva stanovništva te povećanje kvalitete života u ruralnim područjima – rekao je Tomislav Sokol.

Ujedno je predstavio mogućnosti financiranja pametnih sela iz raznih EU fondova, ističući pritom kako je za provedbu i iskorištavanje raspoloživih EU sredstava potrebna suradnja i koordinacija svih institucija i dionika iz lokalne zajednice te sustavna podrška s nacionalne i EU razine.

- Europska sredstva koja se izdvajaju za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture u slabije razvijenim područjima ključna su za demografsku revitalizaciju područja koja su izgubila stanovništvo zbog gospodarskih i drugih razloga. Pred nama je zadatak da napravimo cjeloviti okvir kojim ćemo omogućiti da ljudi, a naročito naši mladi ostanu na selu. Mladi traže priliku, naš je zadatak da im na istu i ukažemo i da im je pomognemo stvoriti. Smatram da uz pomoć koncepta pametna sela možemo spriječiti depopulaciju naših ruralnih krajeva. Nadam se da ćemo ovom tematikom potaknuti oporavak i dodatni razvoj ruralnih područja diljem Hrvatske – zaključio je zastupnik Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:35