PRESTIŽNA NAGRADA

Mladi hrvatski inovator osvojio nagradu Europske unije za održivu energiju

Filip Koprčina osnovao je EnergyShift platformu koja omogućuje pojedincima da ostvare profit i doprinose budućnosti čiste energije
Filip Koprčina, osvajač nagrade EU-a za održivu energiju
 Privatni Album

Mladi hrvatski inovator Filip Koprčina osvojio je nagradu EU-a za održivu energiju za demokratizaciju vlasništva solarne energije, objavljeno je u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW) koji traje od 25. do 29. listopada. Ovogodišnje izdanje EUSEW-a održava se na internetu pod nazivom „Prema 2030.: Preoblikovanje europskog energetskog sustava“.

Imena dobitnika nagrada EU-a za održivu energiju objavila je povjerenica za energetiku Kadri Simson, a nagrađeno je pet najboljih europskih projekata u sljedećim kategorijama: Sudjelovanje, Inovacije, Žena u energetici, Mlada zvijezda energetike i Građanska nagrada. Kako su izvijestili iz Europske komisije, odabrali su ih stručni žiri i europski građani putem gotovo 12.500 javnih glasova, a pobjednici su pojedinci i projekti iz Mađarske, Italije, Danske, Hrvatske i Španjolske. Odabrani su radi inovacija u područjima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, promicanja prelaska na čistu energiju u Europi i doprinosu europskim energetskim i klimatskim ciljevima.

Filip Koprčina nagrađen je prestižnom nagradom EU-a za održivu energiju u kategoriji “Mlada zvijezda energetike”.

U vijesti je navedeno kako je Filip je osnovao EnergyShift platformu koja omogućuje pojedincima da ostvare profit i doprinose budućnosti čiste energije.

image
Filip Koprčina
Privatni Album

-Htio sam pokazati da je izbor između zarađivanja novca i pozitivnog utjecaja na okoliš zapravo lažna dihotomija. Građani koji ulažu u ovakve solarne projekte mogu očekivati veći povrat uloženih sredstava nego da drže novac u banci. Količina energije koju ćemo uštedjeti od dosadašnjih ulaganja jednaka je punjenju 17,5 milijuna pametnih telefona – izjavio je Filip.

U informaciji je navedeno i kako će više od 1000 ulagača uskoro postati vlasnici solarne elektrane i ubirati financijske prihode u iznosu od 10 – 15 posto godišnje. Tako putem platforme 25- godišnji Filip Koprčina ostvaruje svoju ideju poticanja proizvodnje solarne energije i demokratizacije tranzicije na zelenu energiju.
Filip i njegov tim, pojašnjeno je, koriste se blockchain tehnologijom kako bi građanima ponudili priliku da ulože u zelenu energiju s fiksnim prinosima, a da pritom imaju moć odlučivanja o budućem radu.

-Projekt je nastao kada sam htio ugraditi solarne ploče na kuću svojih roditelja u Hrvatskoj. To se pokazalo težim i skupljim nego što smo očekivali. Dok sam tražio jeftin način za dobivanje pouzdane obnovljive energije koja će napajati našu kuću, pala mi je na pamet ideja o poslovnom modelu u kojem pojedinci zajedno ulažu i postaju suvlasnici projekata obnovljive energije – izjavio je Filip.

Filip će isporučiti do 1 MW solarne snage s potencijalom za napajanje 370 kućanstava u bliskoj budućnosti putem platforme Energy Shift. Svojim projektom objedinio je obnovljive izvore energije i tehnologiju.

Filip je sudjelovao u brojnim ekološkim organizacijama i trenutno podiže svijest o UN-ovim ciljevima održivog razvoja kao član Europskih snaga solidarnosti na Cipru, gdje i boravi. Zahvaljujući prvim ulagateljima, Filipova platforma Energy Shift omogućit će smanjenje emisije ugljika za do 137 kg godišnje po solarnoj ploči, objavljeno je o mladom hrvatskom inovatoru.

Također je navedeno kako je pored primanja u globalnu platformu Youth Sustainable Energy Hub, Filip osigurao sredstva za Energy Shift iz natječaja Digital Venture Programme Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a nedavno je dobio i oznaku Solar Impulse Efficient Solution kojom je njegov projekt prepoznat kao financijski održiv odgovor u borbi protiv klimatskih promjena. Filip također sudjeluje u razgovorima o energetici na visokoj razini Ujedinjenih naroda kao stručni član tehničke radne skupine. Svojim radom na platformi Energy Shift Filip približava Europsku uniju ciljevima koji su postavljeni za 2030. godinu, istaknuto je u objavi o prestižnoj nagradi.

Povodom svečanosti dodjele nagrada povjerenica Simson izjavila je: Projekti i pojedinci koji su danas nagrađeni nisu samo predvodnici u preobrazbi europskog energetskog okruženja, već su i uzori. Njihov rad dokaz je važnosti uključivanja građana u ostvarivanje europskog zelenog plana. Naporno radimo na razvoju instrumenata politike kojima se usmjeravaju i podupiru mjere i istinski je inspirativno vidjeti tu viziju na djelu. Zajedničkim snagama, Europu približavamo našim klimatskim ciljevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:32