CRVENI ALARM

‘Mjere stižu kasno. Ili će nas svake godine iznenaditi snijeg u siječnju?

Problem divljanja cijena nećemo riješiti samo ovim mjerama, kaže hrvatski europarlamentarac Valter Flego komentirajući Vladin paket

Valter Flego: Trebalo je reagirati mjesecima ranije

 Ured zastupnika

„Pozdravljam mjere Vlade RH za ublažavanje rasta cijena energenata, međutim stižu kasno. Računi građana, poslodavaca i poduzetnika najveći su od studenog do travnja, dok mjere Vlade stupaju na snagu 1. travnja. Gotovo je u potpunosti izbjegnuta sezona grijanja!”, kaže zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego (IDS/Renew Europe) govoreći o Vladinom paketu mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. Hrvatskog europarlamentarca pitali smo koliko će te mjere pomoći građanima i gospodarstvu.

Dan ranije predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković predstavio je paket mjera kojima će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto te plina na najviše do 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd. Te mjere bit će na snazi od 1. travnja ove godine.

“Znali smo što se sprema, trebalo je reagirati mjesecima ranije. Upozoravao sam prije pola godine da Hrvatskoj trebaju dugoročne mjere u obliku pravih reformi, smanjenje energetske neovisnosti, povećanje proizvodnje vlastite energije. Ako ovo nije crveni alarm, ne znam što je. Ili će nas svake godine iznenaditi snijeg u siječnju? Problem divljanja cijena nećemo riješiti samo ovim mjerama“, zaključuje Valter Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:36