socijalna zaštita

Minimalna plaća na razini EU važna zbog bujanja platformi

Krenulo je s Uberom, a danas se sve više biznisa želi pretvoriti u platforme i stoga EU želi uvesti minimalnu plaću na razini Unije
 Paul-henri Verlooy/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta traže da se za zaposlenike raznorodnih online platformi propišu minimalna plaća i minimalni radni uvjeti te da im se omogući da bolje balansiraju između poslovnog i privatnog života.

“Europska unija jedna je od najbogatijih regija u svijetu, no 95 milijuna Europljana živi na rubu siromaštva”, rekla je Özlem Demirel, zastupnica Ujedinjene europske ljevice/Nordijske zelene ljevice. “Ne smijemo dopustiti da ekonomski ciljevi nadjačaju socijalnu zaštitu.”

Europarlamentarci su pozdravili prijedlog Europske komisije da se izda direktiva o primjerenim minimalnim plaćama, opisavši ga kao važan korak na putu do toga da je svatko adekvatno plaćen za svoj rad te da može sudjelovati u društvu.

Zastupnici naglašavaju da zakonom propisana minimalna plaća mora biti iznad granice siromaštva te da poslodavci od minimalne plaće ne bi smjeli odbijati troškove rada poput smještaja, poslom uvjetovane uniforme, alata, osobne zaštite i druge opreme.

Rečeno je i da se zakonodavni okvir o minimalnim uvjetima rada mora primjenjivati na sve radnike, pa i na atipične djelatnike u digitalnoj ekonomiji koji često rade u nesigurnim uvjetima. Ti radnici, drže europarlamentarci, moraju biti pokriveni postojećim zakonima o radu i socijalnoj skrbi, a mora im se dopustiti i kolektivno ostvarivanje prava.

Zastupnici drže da se ženama, s obzirom na to da im u većoj mjeri prijete siromaštvo i isključenje iz društva, mora osigurati pristup pristupačnim i kvalitetnim uslugama brige o djeci. Uz to, rečeno je i da se mora nastaviti s radom na eliminaciji razlika u financijskoj kompenzaciji žena i muškaraca.

Prema definiciji Eurostata, kada pojedinac radi više od pola godine, a raspoloživ mu je dohodak manji od 60 posto srednjeg prihoda kućanstva nakon socijalnih transfera (npr. novčana potpora za novorođeno dijete, osobna invalidnina i naknada za topli obrok), tada mu prijeti siromaštvo zaposlenih. Eurostatove brojke kažu da se 9,4 posto stanovništva Unije u 2018. godini nalazilo na rubu siromaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:33