Zapeli za oko velikima

Microsoft uložio u hrvatski startup kojim se može izraditi drugi Facebook

Memgraph, čijom se tehnologijom koristi više od 3000 programera, primio je od zanimljive grupe investitora ulaganje od 41,7 milijuna kuna
Marko Budiselić i Dominik Tomičević, suosnivači Memgrapha
 Bernard Ivezić

Memgraph, hrvatski startup koji proizvodi tehnologiju kakvu Amazon, Apple, Facebook i Google razvijaju interno i ne kane je prodavati na tržištu, primio je investiciju od 41,7 milijuna kuna (6,7 milijuna dolara). Dakako, u Memgraph je investirao peti član velike petorke najmoćnijih tehnoloških kompanija na svijetu, Microsoft.

Softverski div u domaći je startup, osnovan 2016. u Londonu, a koji razvoj i poslovanje vodi iz Zagreba i Vrbovca, uložio preko svog VC fonda M12, koji od lani ima podružnicu u Europi, a vodi ga Matthew Goldstein. Uz njega, u Memgraph je uložio Heavybit iz Silicijske doline. No, na popisu ulagača još su VC fond iza kojeg stoji CIA, In-Q-Tel, te još nekoliko poznatijih imena: Counterview Capital, ID4 Ventures i Mundi Ventures.

Uzbuđenje ulagača

Dominik Tomičević, direktor Memgrapha, koji je pokrenuo s Markom Budiselićem, pojašnjava da je uzbuđenje investitora pobudila tehnologija koja je većini građana potpuno nepoznata. Memgraph, je, naime, uspio razviti i izbaciti komercijalno na tržište najbržu graf bazu podataka na svijetu.

"Nije tajna da Facebook, Twitter i ostali tehnološki giganti ostvaruju ogromnu vrijednost upravo koristeći algoritme koji dubinski analiziraju veze u grafu da bi nam posluživali visoko prilagođene oglase, tehnologija iza tih sustava ima brojne primjene i u drugim industrijama, ali prije Memgrapha nije bila dostupna većini ostalih organizacija", kaže Tomičević.

Osim što se na Memgraphu mogu raditi inačice Facebooka, njegov Feed i sustav oglasa, zatim pandani Google search algoritmu, Amazonovu i Netflixovu sustavu preporuka što kupiti i koje filmove i serije gledati, njegova je tehnologija ključna za razvoj umjetne inteligencije.

Tomičević kaže da jedna financijska organizacija koristi njihovu tehnologiju za detekciju prijevara na kreditnim karticama. U kemijskoj industriji služi za stvaranje takozvanih digital twinova pomoću kojih se radi na smanjivanju ugljične emisije i smanjivanja nusproizvoda. Slično se koristi i u velikim električnim mrežama.

Logistički zalogaj

Direktor Memgrapha objašnjava da im je idući cilj značajno povećati vlastiti ekosustav. Trenutačno, navodi, imaju u ekosustavu više od 3000 programera iz cijelog svijeta, koji su isprobali ili koriste njihovu tehnologiju. Microsoft pak, kroz ovu im je investiciju, postao i svojevrsni partner, a ta kompanija, kao najveći softverski igrač na svijetu, ujedno globalno ima i najveći IT ekosustav.

"Naša zajednica sad broji više od 3000 programera, a uz pomoć Microsofta i Heavybita, planiramo izgraditi još veću i brojniju zajednicu programera pri čemu će oni primarno koristiti Memgraph kroz našu cloud uslugu", kaže Tomičević.

Navodi da, unatoč rezultatima koje postižu, nije bilo jednostavno u uvjetima pandemije i zabrane putovanja privući investiciju. To je bio veliki logistički zalogaj. Dijelom im je pomoglo to što ih je lani CMS naveo uz rumunjskog jednoroga UiPath u svom "Emerging Europe M&A Report 2018/19" kao primjer investicije koju vrijedi pratiti.

"Potraga za investicijom trajala je gotovo cijelu 2020. Na kraju, partneri iz Microsofta i Heavybita najviše su nam se svidjeli, razumjeli su najbolje što želimo napraviti i postići te smo njih izabrali", zaključuje Tomičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 23:30