KLINIČKI PODRŽANE INOVACIJE

Medex uz pomoć znanosti poboljšava zdravlje kupaca

Propolis se najčešće koristi za ublažavanje bolova u grlu i ždrijelu, jer njegova uporaba u spreju ublažava simptome infekcije gornjih dišnih puteva za čak 40%

Ilustrativna fotografija

Medex ima jednu od središnjih uloga u svijetu u usavršavanju tradicionalne uporabe pčelinjih proizvoda kroz klinički podržane inovacije. Već šest desetljeća ulažu u istraživanja, zbog čega sada u modernom laboratoriju razvijaju sigurne i učinkovite proizvode, prije svega na bazi meda, propolisa i matične mliječi. Matična se mliječ već stoljećima koristi kao tonik vitalnosti i podrška imunološkom sustavu. Novija istraživanja otkrivaju sve više novih učinaka matične mliječi na mnoge aspekte ljudskog zdravlja. To uključuje utjecaj na hormonsku ravnotežu, usporavanje starenja i promicanje funkcije mozga.

U posljednje su vrijeme najveće promjene uočene na području istraživanja učinkovitosti matične mliječi i propolisa. U suradnji s Fakultetom zdravstvenih znanosti Sveučilišta u Primorskoj, Medex je proveo istraživanje o djelovanju matične mliječi. Tako su bili prvi u svijetu koji su potvrdili njegovu učinkovitost u sistemskoj upali. Medex je objasnio da u svojim proizvodima koriste isključivo matičnu mliječ sa standardiziranim sadržajem ključne djelatne tvari 10-HDA. Prirodno se nalazi samo u matičnoj mliječi. Riječ je o najvažnijoj kratkolančanoj masnoj molekuli zvanoj 10-hidroksi-2-decenska kiselina.

Matičnu mliječ obogaćenu vitaminima Medex na slovenskom i hrvatskom tržištu prodaje pod robnom markom Gelée Royale. Također se koristi kao aktivni sastojak i u drugim proizvodima, poput formule Royal Balance™, koja je dio proizvoda Beeharmony™ – za uravnotežene ženske hormone. Učinak proizvoda Beeharmony™ na smanjenje simptoma menopauze potvrđen je kliničkom studijom, a proizvod je nadopunjen besplatnim 60-dnevnim online programom Hormoni u harmoniji.

Vesna Virant, direktorica Medex Tradea, izjavila je: „Volim reći da volimo pčele i jako ih poštujemo. Dokazi znanosti temelj su našeg djelovanja i odražavaju se u svakom Medexovom proizvodu. Želimo podržati tradicionalnu uporabu pčelinjih proizvoda s klinički dokazanim učincima, zato mnogo vremena i truda posvećujemo kliničkim istraživanjima. Imamo registriranu istraživačko-razvojnu grupu s nekoliko doktora znanosti koji aktivno sudjeluju u istraživanju pčelinjih proizvoda i razvijaju nove proizvode.“

Studija pod nazivom Učinci konzumacije matične mliječi na lipidni profil, sitost, upale i antioksidacijski kapacitet u asimptomatskim odraslim osobama s prekomjernom tjelesnom težinom provedena je kao dvostruko slijepa, placebom kontrolirana, randomizirana studija. Uključene su bile osobe s blago povišenim indeksom tjelesne mase. Nakon osam tjedana konzumiranja 2000 miligrama matične mliječi u kapsuli, antropometrijskim mjerenjima i krvnim pretragama otkriveno je smanjenje upalnih procesa u tijelima sudionika. Također i povećanje razine antioksidansa, smanjenje ukupnog kolesterola i povećanje leptina, hormona koji izaziva osjećaj sitosti.

Matična mliječ je jedinstven pčelinji proizvod, jer je isključiva hrana matice te joj omogućuje dug životni vijek. Čovječanstvo je oduvijek koristilo matičnu mliječ za ublažavanje zdravstvenih tegoba, a njezini učinci sve se više potvrđuju kliničkim istraživanjima. Kliničke studije dokazale su i učinke drugih pčelinjih proizvoda, recimo propolisa.

Propolis se najčešće koristi za ublažavanje bolova u grlu i ždrijelu, jer njegova uporaba u spreju ublažava simptome infekcije gornjih dišnih puteva za čak 40 posto. Nove kliničke studije također su pokazale korist propolisa za imunološki sustav, probavni trakt (u liječenju čireva i upala), sluznicu usne šupljine (u liječenju afti i upale desni) te prevenciju karijesa.

Međutim, mora se osigurati pravilna dnevna doza i konstantan sadržaj flavonoida. Oni su najpoznatiji po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, bez obzira na godišnje doba i izvor propolisa Stoga je važna uporaba propolisa sa standardiziranim sadržajem flavonoida. On je u Medexovim proizvodima izražen faktorom APF koji govori koliko miligrama flavonoida ima u jednom mililitru proizvoda. Proizvodi s oznakom APF dio su linije Propolis defense, koja uključuje i jedinstveni Bio Propolis defens, sprej na vodenoj osnovi. Proizvodi su dostupni na slovenskom i hrvatskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:02