GODINA MLADIH

Leopold Botteri: Putujte i vidite kako to radi vaša buduća konkurencija u svijetu. Ali gledajte najbolje!

Ako radite bilo koju vrstu poduzetničkog pothvata, nemojte gledati kako biti bolji od susjeda, nego kako biti bolji od najboljeg u svijetu

Leopold Botteri: Jako mi je važno da je osoba koju zapošljavam strastveno zainteresirana za posao

 Goran Sebelic/Cropix

Ova 2022. je Europska godina mladih u kojoj mladi Europljani imaju brojne mogućnosti za stjecanje znanja i vještina za svoj profesionalni razvoj te za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe. Zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti. A mi u Europskoj godini mladih propitujemo iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena mladima u pokretanju vlastitog posla ili pronalaženju svog mjesta na tržištu rada.

Leopold Botteri serijski je poduzetnik sa zavidnim portfoliom prepoznatljivih brandova. Poslovni je put započeo sa maslinovim uljem Brachia i lancem oleoteka Uje, koje je uskoro dobilo i svoje brojne ekstenzije poput splitskog Uje oil bara. Uje je prije nekoliko godina preuzelo i brand Aqua koji je nastavilo uspješno razvijati, a najnoviji je Botterijev poduzetnički poduhvat hotel San Canzian u Istri koji se kontinuirano nadograđuje.

Što biste savjetovali mladima koji imaju ideje i razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa, pitali smo Botterija.

- Savjetovao bih im i savjetujem kada me kontaktiraju da u posao ne ulaze osvrćući se oko sebe već gledajući što rade najbolji. A najbolji često nisu oko nas. Držim da je nužno prije pokretanja posla potrošiti vrijeme i novac na putovanje. Putujte i vidite kako to radi vaša buduća konkurencija u svijetu. Ali gledajte najbolje. I kada ih pronađete pokušajte pronaći vašu komparativnu prednost u odnosu na te najbolje. Pokrenite projekt koji će imati ambiciju biti bolji od najboljih. Ako radite bilo koju vrstu poduzetničkog pothvata, nemojte gledati kako biti bolji od susjeda, nego kako biti bolji od najboljeg u svijetu – ističe Leopold Botteri i dodaje:

-Na taj način bit ćete sigurni da ćete uspjeti u svojoj sredini, a ako budete imali sreće možda uspijete i na globalnom tržištu. Pomicanjem granica u realizaciji nekog proizvoda ili usluge mijenjate i sredinu u kojoj živite. Na ovaj ćete način osim osiguravanja osobne egzistencije utjecati i na promjene u društvu. Jer kada netko drugi pokrene posao morat će se potruditi da napravi proizvod ili uslugu makar na nivou do kojeg ste vi došli.

image

Leopold Botteri: Pomicanjem granica u realizaciji nekog proizvoda ili usluge mijenjate i sredinu u kojoj živite

Privatni album

Jedno od pitanja koja postavljamo poduzetnicima odnosi se na mlade koji traže posao. Zanima nas što je iskusnim poduzetnicima bitno kod zapošljavanja u njihovim tvrtkama.

- Jako mi je važno da je osoba koju zapošljavam strastveno zainteresirana za posao koji će obavljati. Vjerovatnije je da ću zaposliti osobu sa manje znanja i iskustva i žarom u očima, od osobe koja je kvalificirana, a ravnodušna prema mogućnosti dobivanja posla. Izuzetno mi je važno da je mlada osoba ambiciozna, da putuje, uči i radi na sebi – naglašava Leopold Botteri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:37