PRISTUPAČNA BUDUĆNOST

Lakši pristup internetu olakšava osobama s invaliditetom svakodnevni život

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti organizirala je konferenciju s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja pristupačnosti

Tonko Obuljen (arhiva)

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti organizirala je međunarodnu konferenciju "Pristupačna budućnost" s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja pristupačnosti osobama s invaliditetom digitalnom društvu.

U uvodnom obraćanju predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen istaknuo je kako su informacije postale temelj razvoja gospodarstva i daljnjeg prosperiteta društva, a pristup informacijama glavni čimbenik osobnog razvoja pojedinca i isto tako njegova ulaznica za sudjelovanje u suvremenim digitalnim događanjima.

"Želja i odgovornost HAKOM-a je pružiti platformu za djelotvornu i učinkovitu primjenu jednakosti korisnika, što nastojimo i nastojat ćemo i dalje postići kroz aktivnu suradnju sa svim nadležnim tijelima u Hrvatskoj te prvenstveno kroz suradnju sa svim udrugama za osobe s invaliditetom. Jedino zajedničkim koordiniranim djelovanjem mogu se postići rezultati kojima svi težimo", naglasio je Obuljen.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruga za osobe s invaliditetom, predstavnici Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), predstavnici europskih regulatornih tijela iz područja elektroničkih komunikacija, profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjaci za tehnologiju i standardizaciju, predstavnici ministarstava te operatora tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga.

Sudionici su istaknuli potrebu za stvaranjem Priručnika o prikladnom načinu ophođenja s osobama s invaliditetom, kao i provođenju projekta pristupačnosti u odnosu na željeznički promet. Također, vrlo važnim smatraju intenzivirati regionalnu suradnju među regulatorima radi razmjene znanja i ideja te održati jaku vezu između FER-a, udruga i dionika na tržištima koja HAKOM regulira.

"Mi smo u Hrvatskoj odavno počeli s pristupačnošću, na tomu radimo već 15 godina dok još nije bilo ni zakona, ni direktiva, ni obveza. Neka znanja i iskustva iz Hrvatske počeli smo ˝seliti˝ u EU, kazao je akademik Ignac Lovrek, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Lovrek je kao primjer dobre prakse naveo FER-ov projekt "INNOSID - Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom". Cilj projekta je razviti višejezičnu podršku za europske namjene za aplikacije koje su razvijene u Hrvatskoj, napraviti nove IT alate koji bi pomogli poboljšanju društvene uključenosti i unaprijediti sustav visokoškolskog obrazovanja.

U Hrvatskoj oko 600 tisuća građana živi s nekom vrstom invaliditeta, a u 27 država članica EU-a više od 80 milijuna ljudi ili gotovo svaka šesta osoba. Ostvarivanje preduvjeta i osiguravanje ravnopravnog sudjelovanja i mogućnosti za ostvarivanje aktivne i aktivnije uloge osoba s invaliditetom u društvu je prioritet svih, istaknuli su sudionici konferencije.

"EU snažno potiče i podržava pristupačna informacijska i komunikacijska rješenja, pomoćne tehnologije, razvoj digitalnih vještina te suštinsko jačanje i omogućavanje sudjelovanja u osoba koje su u nepovoljnijem položaju i u digitalnom društvu kao i njihovu prisutnost na jedinstvenom tržištu", kazao je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Konferencija je obradila i teme novog zakonodavnog okvira na području elektroničkih komunikacija, a dodatno su razjašnjene i odredbe Direktive EU o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, kao i Direktive EU o zahtjevima za pristupačnost proizvoda i usluga čije se transponiranje u nacionalno zakonodavstvo Republike Hrvatske tek očekuje.

Europski parlament je 2016. odobrio donošenje Direktive o lakšem pristupu internetskim stranicama i mobilnim aplikacijama koja omogućuje osobama s invaliditetom lakši pristup internetskim podacima i uslugama javnog sektora. Lakši pristup internetu olakšava osobama s invaliditetom svakodnevni život i stvara više mogućnosti za ulazak na tržište rada.

"Obveza postojanja i razvijanja pristupačnih mrežnih stranica i aplikacija već postoji u RH i ona je na snazi za sva tijela javnog sektora. Ali moramo obratiti pozornost na poštivanje kvalitete tih obveza. Nadamo se i da će svi ostali u realnom sektoru prepoznati potrebu da pristupačni web može biti puno bolji i efikasniji način za prenošenje informacija i poruka koje želimo iskomunicirati", istaknuo je Jurišić te je podsjetio na dva važna pojma, razumnu prilagodbu i univerzalni dizajn, važne alate kojima možemo učiniti sadržaj pristupačniji svima, a sve s ciljem kako bi u društvu imali jednake mogućnosti za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:12