piratski proizvodi

Krivotvorine: najviše prevarenih potrošača nalazi se u istočnoj Europi

Krivotvorena roba koja se svake godine nađe na tržištu Europske Unije čini gotovo sedam posto ukupnog uvoza u vrijednosti od 121 milijardu eura
 -/Photoalto/Profimedia

Krivotvorena roba koja se svake godine nađe na tržištu Europske Unije čini gotovo sedam posto ukupnog uvoza u vrijednosti od 121 milijardu eura.

Krivotvorine i piratski proizvodi štete malim i srednjim poduzećima koja su temelj europskog gospodarstva i predstavljaju opasnost za potrošača.

Europski ured za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokrenuo je kampanju kako bi podigao svijest o lažnim proizvodima koji se prodaju putem interneta.

Pandemija koronavirusa dovela je do povećanja online kupovine i pristupa digitalnom sadržaju, ali i otvorila nova saznanja o rizicima i štetama koje predstavlja kršenje prava intelektualnog vlasništva u Europi.

Istraživanje EUIPO-a pokazalo je da je gotovo svaki deseti Europljanin bio najmanje jednom žrtva kupnje krivotvorenog proizvoda.

Najviše prevarenih potrošača nalazi se u istočnoj Europi – 19 posto Bugara, 16 posto Rumunja i 15 posto Mađara izjavilo je da su na prijevaru kupili "lažnjak". Isto je izjavilo sedam posto Hrvata, tri posto Danaca i dva posto Šveđana.

Podaci Eurostata pokazuju da je od 89 posto građana Unije koji koriste internet, njih 72 posto u 2020. godini najmanje jednom kupilo nešto putem interneta, a čak trećina je izjavilo da nisu bili sigurni je li proizvod koji kupuju originalan.

Osim što predstavljaju zdravstvene i sigurnosne rizike za potrošače, krivotvorine često uzrokuju financijske gubitke za mala i srednja poduzeća.

Svaki četvrti MSP u Europi tvrdi da je pretrpio štetu zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, a u Hrvatskoj je isto izjavilo 21,7 posto.

Poduzeća koja posjeduju prava intelektualnog vlasništva kao što su žigovi i patenti prijavila su gubitak prometa (33%), štetu za njihov ugled (27%) i gubitak konkurentnosti (15%) zbog povrede njihovih prava.

"Pandemija je stavila problem kršenja intelektualnog vlasništva nad intelektualnim vlasništvom pod povećalo s porastom broja krivotvorenih lijekova i medicinskih proizvoda koji dodatno ugrožavaju zdravlje i sigurnost građana", rekao je izvršni direktor EUIPO-a Christian Archambeau, "Ovo je dugotrajno pitanje, često povezano s drugim vrstama ilegalnih aktivnosti, koje zahtijeva hitnu snažnu, koordiniranu akciju i nedavno je ponovno uspostavljeno kao jedan od 10 glavnih prioriteta EU-a u borbi protiv organiziranog kriminala".

U svrhu podizanja svijesti o vrijednosti intelektualnog vlasništva te potpore MSP-ovima da iskoriste konkurentnost na tržištu, EUIPO je pokrenuo program "Ideas Powered for Business" koji obuhvaća fond u vrijednosti od 20 milijuna eura. Tom inicijativom subvencioniraju se usluge ocjenjivanja intelektualnog vlasništva i troškovi prijava žigova i dizajna u iznosu od 50 posto na nacionalnoj i regionalnoj razini ili na razini EU-a.

Također, EUIPO je uz podršku Stručne skupine za tehnologiju za borbu protiv krivotvorenja i Stručne skupine za utjecaj tehnologije izradio vodič za poduzeća i trgovce koji žele saznati koje su tehnologije za borbu protiv krivotvorina najprikladnije za njihovo poslovanje.

Europski parlament ovaj je mjesec raspravljao o akcijskom planu za intelektualno vlasništvo za potporu i oporavak EU-a.

Zastupnici Parlamenta istaknuli su kako priroriteti Europske unije trebaju biti zaštita intelektualnih vlasništva i poticanje razvoja malih i srednjih poduzeća.

Izvjestiteljica Marion Walsmann (EPP) istaknula je kako EU mora više poticati MSP-ove da zaštite intelektualno vlasništvo i da je potrebno stvoriti europski jedinstveni patentni sustav koji obuhvaća sve države članice i koji će voditi do stvaranja jedinstvene kontaktne točke za poslovne subjekte, tzv. one-stop shop.

"Intelektualno vlasništvo je naša najveća snaga u Europskoj uniji. Trebamo ga štiti i dalje razvijati jer to će nam donijeti oporavak nakon ove duboke krize", izjavila je Walsmann.

Parlament će o prijedlogu nacrta glasati u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:13