DIGITALIZACIJA

‘Kriminal se ne zaustavlja na granici, a isto bi trebalo vrijediti i za pravdu‘

Korištenje digitalnih tehnologija trebalo bi povećati dostupnost i djelotvornost pravosudnih sustava EU-a

Ilustracija

 Friso Gentsch/Dpa/Dpa Picture-alliance/AFP

Europska unija donijela je nekoliko inicijativa za digitalizaciju pravosudnih sustava EU-a koja bi trebala povećati njihovu dostupnost i djelotvornost.

Cilj tih mjera je, priopćila je Europska komisija, da digitalna komunikacija postane standardni kanal u prekograničnim sudskim predmetima, čime bi se ostvario jedan od prioriteta navedenih u prošlogodišnjoj komunikaciji o digitalizaciji pravosuđa.

"Kriminal se ne zaustavlja na granici, a isto bi trebalo vrijediti i za pravdu. Današnji prijedlozi pomoći će tužiteljima i sucima da brže i učinkovitije surađuju. Moramo na najbolji način iskoristiti digitalne tehnologije kako bismo pravosudnim tijelima, građanima i poduzećima omogućili brzo i sigurno sredstvo za razmjenu informacija. To je od presudne važnosti za lakši i brži pristup pravosuđu", izjavila je povjerenica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová.

Na današnjem unutarnjem tržištu EU-a odvijaju se brojni prekogranični pravni sporovi između građana i poduzeća. Bliskija suradnja mogla bi koristila državama članicama i njihovim pravosudnim sustavima radi djelotvornije borbe protiv prekograničnog kriminala.

Prijedlozima o digitalizaciji prekogranične pravosudne suradnje i pristupa pravosuđu u građanskim, trgovačkim i kaznenim stvarima u EU-u nastoje se riješiti dva glavna problema. Prvi problem su neučinkovitosti koje utječu na prekograničnu pravosudnu suradnju, a drugi su prepreke pristupu pravosuđu u prekograničnim građanskim, trgovačkim i kaznenim predmetima.

"Za učinkovite i kvalitetne pravosudne sustave potrebni su učinkoviti alati. Već imamo brojne instrumente za olakšavanje prekogranične pravosudne suradnje u EU. Međutim, neki od njih su zastarjeli i zato ih hitno moramo modernizirati. Pravosudni sustavi moraju biti i otporniji na krize. Sudovi bi trebali moći raditi u svim okolnostima. To je načelo vladavine prava. Opremanje pravosudnih sustava odgovarajućim alatima može pridonijeti postizanju tog cilja", izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Digitalizacija prekogranične pravosudne suradnje bi trebala: omogućiti strankama da komuniciraju s nadležnim tijelima elektroničkim putem ili da pokrenu sudske postupke protiv stranke iz druge države članice; omogućiti upotrebu videokonferencija u usmenim raspravama u prekograničnim građanskim, trgovačkim i kaznenim stvarima, što će ubrzati postupke i smanjiti broj putovanja; te omogućiti digitalni prijenos zahtjeva, dokumenata i podataka između nacionalnih tijela i sudova.

Prelazak s načina komunikacije koja se i dalje odvija isključivo u papirnatom obliku na elektroničku komunikaciju imao bi pozitivan učinak na okoliš, ali bi omogućio i veliku uštedu vremena te smanjio troškove za poštarinu i papir koji na razini EU-a iznose oko 25 milijuna eura godišnje, ističu u Bruxellesu.

Također, predviđena su dva prijedloga za učinkovitu borbu protiv terorizma i drugih oblika teškog prekograničnog kriminala. Države članice Eurojustu trenutačno šalju informacije o sudskim postupcima povezanima s terorizmom putem različitih i često nesigurnih kanala, primjerice e-poštom ili na CD-ROM-ovima. Osim toga, Eurojust ima zastarjeli informacijski sustav koji ne može osigurati pravilnu provjeru informacija. Cilj je inicijative modernizirati te prakse.

Spomenimo još kako je Europski parlament 23. studenog donio dva prijedloga za modernizaciju pravosuđa u EU kako bi se smanjila kašnjenja i povećala pravna sigurnost, a pristup pravosuđu postao jeftiniji i lakši. Nove uredbe uvode digitalna rješenja za prekogranične dokaze i dostavu dokumenata kako bi suradnja među sudovima u različitim državama članicama mogla bila učinkovitija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:48