Inicijativa Europskog parlamenta i partnera

Krenule pripreme za konferenciju o budućnosti Europe

Ovo je jedinstveni i povijesni trenutak za angažman građana u Europskoj uniji, naglašava Dubravka Šuica
 Goran Mehkek/Cropix

Europski parlament počeo je raditi na Konferenciji o budućnosti Europe. Rad je službeno započeo sastankom Izvršnog odbora konferencije 24. ožujka.

Samo dva tjedna nakon što su Zajedničku deklaraciju o konferenciji o budućnosti Europe u Bruxellesu potpisali predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, portugalski premijer António Costa, u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, Izvršni odbor Konferencije o budućnosti Europe održao je svoj konstitutivni sastanak

Ana Paula Zacarias, portugalska državna tajnica za EU poslove i supredsjedateljica predsjedništva Izvršnog odbora naglasila je da konferencija mora biti inkluzivna.

- Konferencija o budućnosti Europe trebala biti inkluzivna platforma koja okuplja različite glasove, sudjelujući u širokom promišljanju i raspravi. o izazovima s kojima se Europa suočava i njezinoj dugoročnoj budućnosti. Stavljanje građana u središte europskih politika - kaže Zacarias.

Izvršni odbor čine ravnopravno predstavnici triju institucija, znači Europskog parlamenta, Vijeća Europe i Europske komisije. Odbor će nadgledati rad, postupak i organizaciju konferencije.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Povjerenstva za demokraciju i demografiju i supredsjedateljica kaže da konferencija mora biti otvorena za sve građane Unije.

- Konferencija će građanima iz svih krajeva EU-a i svih sredina omogućiti da podijele svoje ideje, nade i snove u oblikovanju budućnosti svoje Unije. Ovo je jedinstveni i povijesni trenutak za angažman građana u Europskoj uniji - kaže Šuica.

Na ovom prvom sastanku Izvršni odbor dogovorio je niz bitnih stavki potrebnih za pokretanje Konferencije.

Poduzeli su prve korake kako bi osigurali da građani uskoro mogu početi doprinositi konferenciji bez odgađanja, posebno na višejezičnoj digitalnoj platformi, uključujući Povelju o sudjelovanju građana i vizualnom identitetu. Odbor je također održao razmjenu mišljenja o svojim internim metodama rada.

Izvršni odbor razgovarao je o mogućnosti službenog događaja 9. svibnja u Strasbourgu, kao i održavanja prvog plenarnog sastanka 10. svibnja, ovisno o uvjetima javnog zdravlja.

Guy Verhofstadt, supredsjedatelj i zastupnik u Europskom parlamentu iz stranke RE iz Belgije kaže da građani trebaju odlučiti kakva će budućnost Unije biti.

- U transformacijskim vremenima na građanima je da odluče što očekuju od EU i kako će to ostvariti. To je njihova Europa i njihova budućnost, pa to je i njihova konferencija! Naš je posao osigurati da Konferencija dobije javni zamah, a zatim iz nje izvući dnevni red za zajedničko oblikovanje europske budućnosti - zaključuje Verhofstadt.

Predstavnici COSAC-a, Odbora regija, Europskog ekonomskog i socijalnog odbora i socijalni partneri također su pozvani kao promatrači na ovaj sastanak, a do 19. travnja konferencija će predstaviti svoju digitalnu platformu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:27