PROJEKT

Kreće prvo pametno selo u Zadarskoj županiji

Općina od nešto više od 2000 stanovnika radit će na razvoju pametnog turizma, poljoprivrede, infrastrukture i elektroničkih javnih usluga
Plaža Duboka draga, samo 10 minuta hodom udaljena od centra Vrsi
 TZ Vrsi

Zadarska općina Vrsi, u kojoj se nalazi i istoimeno mjesto, radi na jednom od prvih pametnih sela u Hrvatskoj. Općina je usvojila prvu strategiju razvoja pametnog sela u Zadarskoj županiji. Ideja pametnog sela je da se korištenjem naprednih tehnologija stvore bolji uvjeti za rad i život lokalnog stanovništva i gospodarstva.

Pametno selo u Vrsima tako će koristiti interaktivne pametne zaslone za informiranje turista. U poljoprivredi će se obrazovati seljaci kako koristiti digitalne alate za povećanje produktivnosti i kvalitete proizvodnje. Nadalje, kroz projekt će se modernizirati javna rasvjeta uvođenjem pametne rasvjete, a javne usluge općine će se od papira odmaknuti prema korištenju digitalnih alata.

Tea Kurfürst, voditeljica razvoja digitalnih proizvoda i usluga u tvrtki Revent Smart kaže da je riječ o projektu kojeg je sufinancirao Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

image
Revent Smart d.o.o.

“Cilj je unaprijediti kvalitetu života i poslovanja u općini, i zato je naglasak projekta pametno selo na jačanju vještina elektroničke pismenosti lokalnog stanovništva, elektroničkog pristupa osnovnim uslugama, inovativnim rješenjima na području zaštite okoliša, primjeni kružnog gospodarstva u gospodarenju otpadom, promociji lokalnih proizvoda te potporu u primjeni pametnih rješenja u različitim gospodarskim sektorima koji su pokretači razvoja u lokalnim sredinama”, kaže Kurfürst.

Dodaje da očekuje da će u narednim godinama upravo koncept pametnih sela pomoći u modernizaciji i razvoju ruralnih područja. Primjerice, na području općine Vrsi prema posljednjem popisu stanovnika stalno živi 2053 ljudi, a preko ljeta se taj broj značajno poveća zbog turista koji obilaze plaže, povijesnu i ugostiteljsku ponudu oko Nina. Kurfürst navodi da su unazad tri godine krenuli projekti pametnih sela u EU i da se taj trend prelijeva i na Hrvatsku.

“U Europi ima mnogo uspješno realiziranih koncepata pametnih sela te danas možemo iskoristiti ta dobra iskustva i prakse za izradu kvalitetnih strategija i njihovu implementaciju”, zaključuje Kurfürst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:07