Monopol na tržištu

Korisnici od Googlea traže odštetu od 920 milijuna funti: ‘30 posto je pretjerano i nepošteno‘

U ime 19,5 milijuna korisnika Androida pokrenuta je pravna tužba protiv Googlea, a tvorci Fortnitea traže autonomiju
 Mundissima/Alamy/Alamy/Profimedia

U ime 19,5 milijuna korisnika Androida iz Velike Britanije pokrenuta je pravna tužba kojom se od Googlea traži odšteta od 920 milijuna funti. U tužbi stoji kako je 30 posto, koje Google uzima od svih digitalnih kupnji koje se obave preko njihovih aplikacija, pretjerano i nepošteno. Slučaj sličan ovome pokrenut je i u ime korisnika iPhonea u svibnju ove godine.

Iz Googlea tvrde kako su njihove naknade potpuno usporedive s onim kakve imaju konkurenti.

Google je nedavno smanjio iznos koji su mu programeri dužni platiti, od onoga što zarade preko njihove trgovine, na 15 posto od ukupnih prihoda. Samo oni koji zarađuju preko milijun dolara Googleu trebaju platiti 30 posto od svojih prihoda.

"Naplata nam omogućuje stalno ulaganje u izgradnju sigurne, uspješne platforme koja će koristiti svima koji je koriste", poručili su iz Googlea.

Optužbe za Apple i Google podvrgnute su intenzivnom ispitivanju javnosti, nakon masovnog sukoba s proizvođačem video igara Epic Gamesom.

Epic je ustvrdio da se Trgovina Play i Appleova trgovina aplikacija ponašaju monopolistički, te traže pravo da njihova najpopularnija igra Fortnite bude prisutna na obje platforme i to s neovisnim sustavom za naplatu plaćanja.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se u lipnju održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook. Saslušanje je održano u kontekstu šire rasprave o zakonodavnom paketu o digitalnim uslugama kojim će se urediti poslovanje internetskih platformi na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije. Reguliranje internetskih platformi i pružatelja digitalnih usluga na jedinstvenom digitalnom tržištu jedan od prioriteta ovog institucionalnog saziva Europskog parlamenta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:35