‘Put do digitalnog desetljeća‘

Konkretan plan za postizanje digitalne transformacije europskog društva i gospodarstva do 2030.

Put do digitalnog desetljeća također ima za cilj identificiranje i provedbu velikih digitalnih projekata koji uključuju Komisiju i države članice
Margrethe Vestager
 Boris Kovacev/Cropix

Europska komisija tražit će od država članica da pojasne korištenje i dostupnost radiofrekvencijskog spektra kako bi pomogle Uniji u postizanju digitalnih ciljeva.

Komisija je predložila 'Put do digitalnog desetljeća', konkretan plan za postizanje digitalne transformacije europskog društva i gospodarstva do 2030. godine.

Izvršna vlast EU-a ovime želi potaknuti države članice na postizanje ambicioznih digitalnih ciljeva godišnjim izvješćima koji bi joj mogli otkriti tko od zemalja zaostaje u provođenju planova.

"Europska vizija za digitalnu budućnost je vizija u kojoj tehnologija osnažuje ljude. Stoga danas predlažemo konkretan plan za postizanje digitalne transformacije", izjavila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Komisija ima za cilj uspostaviti okvir upravljanja temeljen na godišnjem mehanizmu suradnje s državama članicama radi postizanja ciljeva digitalnog desetljeća do 2030., u područjima digitalnih vještina, digitalne infrastrukture, digitalizacije poduzeća i javnih usluga.

Put do digitalnog desetljeća također ima za cilj identificiranje i provedbu velikih digitalnih projekata koji uključuju Komisiju i države članice.

Komisija predlaže da zemlje EU-a udruže resurse za 5G, podatkovnu infrastrukturu, niskoenergetske procesore, računarstvo visokih performansi, sigurnu kvantnu komunikaciju, digitalnu javnu upravu, blockchain, digitalne inovacijske centre i digitalne vještine. Takvi višedržavni projekti omogućit će državama članicama da se okupe i udruže resurse za izgradnju digitalnih kapaciteta u područjima koja su temeljna za jačanje europskog digitalnog suvereniteta i za poticanje oporavka Europe.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen je tijekom govora o stanju Unije podsjetila na važnost partnerstva, pogotovo sa SAD-om s kojim je EU nedavno pokrenula Vijeće za trgovinu i tehnologiju. Međutim, pandemija je pokazala da Europa isto tako mora raditi na jačanju tehnološkog suvereniteta. Nestašica poluvodiča ukazala je na ovisnost EU-a o čipovima iz Azije, a to bi u konačnici Europu moglo stajati pozicije u globalnoj tehnološkoj utrci.

"Moramo osigurati da Europa u godinama koje dolaze neće biti u velikoj ovisnosti. U suprotnom ćemo ostati previše izloženi svjetskim usponima i padovima te propustiti gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Vjerujem u Europu koja je lider na tržištima budućnosti, a ne u onu koja je tek podizvođač", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton.

Davatelji telekomunikacijskih usluga već dulje vrijeme traže veći spektar za implementaciju 5G mobilnih podatkovnih usluga. Istodobno, vlade na frekvenciju gledaju kao na unosan način prikupljanja milijardi eura putem aukcija spektra.

Trenutačno je 14% urbanih i ruralnih područja pokriveno 5G mrežom, a EU želi da do 2030. godine 100% naseljenih područja budu pokrivena 5G mrežom.

"Više jasnoće o tome kada će radiofrekvencijski spektar biti dostupan i kako će se koristiti moglo bi povećati pravnu sigurnost i predvidljivost ulaganja", smatra Komisija.

Izvršno tijelo EU-a želi uspostaviti indeks digitalnog gospodarstva i društva (DESI) za praćenje napretka zemalja u postizanju njihovih digitalnih ciljeva putem ključnih pokazatelja uspješnosti. One zemlje koje 'zaostaju' morat će poduzeti dodatne mjere kako bi sustigli zadane ciljeve. Da bi ovaj prijedlog Komisije bio usvojen, potreban je sporazum zemalja EU-a i Europskog parlamenta.

"Tehnologija se kreće brže od znanosti. Mi trebamo povećati broj istraživanja i to trebamo napraviti što prije, dok se 5G tehnologija još uvijek ne koristi svugdje", izjavila je zastupnica Michèle Rivasi iz Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e, tijekom nedavne debate europarlamentaraca o studiji utjecaja 5G tehnologije na zdravlje i okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45