panel

Konferencije o budućnosti Europe: mladi i budućnost IT industrije

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel o mladima i budućnosti IT industrije u Osijeku
Osijek, Tvrđa
 Vlado Kos/Cropix

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavlja organizirati panele u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

Sljedeći na rasporedu je panel o mladima i budućnosti IT industrije koji se održava u Osijeku u četvrtak, 30. rujna.

Uvodne govore održat će gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta u Osijeku Loretana Farkaš. Videovezom će se javiti i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Marko Pavić.

U raspravi će također sudjelovati zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (EPP, HDZ), putem videoveze zastupnica Sunčana Glavak (EPP, HDZ), profesor na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku Robert Cupec, inženjerka računarstva sa Sveučilišta u Osijeku Valentina Gotal te predstavnik Osijek Software Cityja Ivan Ostheimer.

U sklopu projekta Konferencija o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova, a prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga koji će se objaviti na višejezičnoj platformi Konferencije.

Prije Osijeka i panela o budućnosti IT industrije, u Dubrovniku je u suradnji s tamošnjim sveučilištem održana rasprava o održivom turizmu, u Rijeci u partnerstvu s riječkim sveučilištem rasprava o budućnosti kulture, a u Puli s pulskim sveučilištem rasprava o obrazovanju.

Ured EP-a planira konferencije održati još u Zadru (budućnost Mediterana), Splitu (budućnost rada, digitalni nomadi), Slavonskom Brodu (tech budućnost zelene poljoprivrede), Varaždinu (poduzetništvo), Zagrebu (javno zdravlje) i Čakovcu (budućnost medija u društvu).

Konferencija o budućnosti Europe paneuropski je demokratski projekt tijekom kojeg građani po prvi puta imaju priliku odlučivati u kojem smjeru i kako bi se EU trebala razvijati. Konferencija se sastoji od niza javnih rasprava koje pružaju platformu za iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće politike EU-a.

Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti.

Uz panele i rasprave, građani sudjeluju i u radu plenarne skupštine u kojoj su i eurozastupnici, predstavnici nacionalnih parlamenata, Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatski sabor organizirali su u svibnju tematski skup Konferencija o budućnosti Europe tijekom kojeg je održana rasprava videovezom s 10 hrvatskih sveučilišnih gradova.

Rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac poručio je tada da Osijek od jeseni ima novi diplomski studij - digitalnu poljoprivredu na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti te da atraktivnim smjerovima iz IT sektora pokušavaju zadržati što više mladih ljudi na istoku Hrvatske.

Panel o IT industriji u Osijeku održava se na lokaciji Stara pekara (Tvrđa) s početkom od 9:30 sati, a možete ga pratiti online na Facebook stranici i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:02