IZRADA KURIKULUMA

Komisija poziva na podnošenje prijedloga za kolegij o kohezijskoj politici za buduće novinare

Prijedloge mogu podnositi sveučilišta i druge ustanove na kojima se podučava novinarstvo na preddiplomskoj i diplomskoj razini

Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme

 Julien Warnand/Pool/AFP

Europska komisija (EK) objavila je poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti od milijun eura za izradu kurikuluma i nastavnih materijala za kolegij o Europskoj uniji i kohezijskoj politici EU-a za buduće novinare.

- Ovaj poziv odlična je prilika za poticanje akademske rasprave o EU-u i kohezijskoj politici, kao i za poboljšanje razine znanja studenata i poticanje suradnje između sveučilišta i drugih institucija u EU-u – izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Kako su izvijestili iz EK, korisnici će morati pripremiti razvojnu strategiju, stvoriti mrežu visokih učilišta i razviti obrazovne metode. Prijedloge mogu podnositi sveučilišta i druge ustanove na kojima se podučava novinarstvo na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Podnositelji zahtjeva moraju biti smješteni u zemlji članici EU-a i akreditirani u skladu sa zakonodavstvom te zemlje.

Komisija će pokriti 95 posto troškova projekta. Rok za prijavu je 21. travnja 2022. u 13:00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Komisija očekuje da će rezultate poziva objaviti u lipnju 2022. godine.

Kako je obrazloženo u pozivu, očekuje se kako će time biti povećan broj novinara specijaliziranih za EU teme koji će doprinijeti izvještavanju o EU politikma i inicijativama, uključujući one koje se provode na regionalnoj i lokalnoj razini. To će doprinijeti i smanjivanju nerazumijevanja i dezinformacija u vezi s Unijom, pomažući novinarima u boljem prepoznavanju lažnih vijesti i provjeri činjenica.

Istovremeno, zahvaljujući ulaganjima kroz kohezijsku politiku otvaraju se nova radnih mjesta, jača poslovna konkurentnost, povećava se gospodarski rast i omogućuje održivi razvoj te poboljšava kvaliteta života građana u 240 regija EU-a. Stoga bi se kolegij o EU-u trebao također usredotočiti na ulaganja u okviru kohezijske politike koja najkonkretnije pokazuju utjecaj EU-a na svakodnevni život građana.

Europske regije i dalje se razvijaju različitim ritmom, a jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije i dalje je jedan od glavnih prioriteta EU-a, istaknuto je na portalu Europskog parlamenta koji je tijekom plenarne sjednice u lipnju 2021. usvojio „kohezijski paket”, uključujući glavne regionalne fondove (Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond), europski teritorijalni cilj regionalne politike (Interreg), koji se uglavnom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Uredbu o zajedničkim odredbama koja sadržava skup ciljeva za fondove.

U vremenu u kojoj je pandemija pogoršala situaciju, za regionalni razvoj i kohezijsku politiku osigurane su 243 milijarde eura za razdoblje 2021.-2027. Financijska sredstva ulagat će se u djelovanje u području klime, socijalne programe i održivi urbani razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 04:59