REVIZIJA DIREKTIVE

Komisija otvorila savjetovanje o pravilima o odgovornosti za neispravne proizvode prilagođena digitalnom dobu

Javnim savjetovanjem obuhvaćena su pitanja odgovornosti gospodarskog subjekta te nadogradnje i obnove proizvoda i njegovih komponenti
Ilustracija, popravak neispravnog uređaja
 Wonderlandstock/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o pravilima o naknadi štete nastale zbog neispravnih proizvoda.

Savjetovanje je otvoreno za sve koji žele izraziti svoje mišljenje o reviziji Direktive o odgovornosti za proizvode.

S obzirom na to da se revizija dotiče upotrebe umjetne inteligencije u proizvodima i uslugama, savjetovanje će biti posebno zanimljivo civilnim društvima koja će moći protumačiti osigurava li se nacionalnim pravilima o odgovornosti pravna sigurnost i zaštita potrošača u doba pametnih proizvoda i usluga koji se temelje na AI-ju.

To je naročito važno jer sigurnost tih proizvoda i usluga ne ovisi samo o njihovu dizajnu i proizvodnji, nego i o ažuriranju softvera, protoku podataka i algoritmima.

Javnim savjetovanjem obuhvaćena su pitanja poput odgovornosti gospodarskog subjekta i nadogradnje i obnove proizvoda i komponenti, a što postaje sve važnije u prijelazu na kružno gospodarstvo.

Postojeća pravila o odgovornosti temelje se na Direktivi o odgovornosti za proizvode i na neusklađenim nacionalnim pravilima o odgovornosti.

Direktivom o odgovornosti za proizvode štite se potrošači koji trpe tjelesnu ozljedu ili imovinsku štetu zbog neispravnih proizvoda te su unutar te direktive obuhvaćeni proizvodi u rasponu od vrtnih stolica do lijekova, automobila i proizvoda koji se temelje na umjetnoj inteligenciji.

Neusklađena nacionalna pravila o odgovornosti uključuju različita pravila o odgovornosti koja obuhvaćaju različite vrste šteta i potraživanja od odgovornih osoba.

Savjetovanje je otvoreno 12 tjedana i trajat će do 10. siječnja.

Dodajmo još kako je Europski parlament u studenom 2020. donio prijedlog rezolucije o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu. Zastupnici Parlamenta su tada pozvali Komisiju da ažurira i uspostavi usklađena pravila za nadzor tržišta za usklađene i neusklađene proizvode koji se stavljaju na tržište putem interneta ili fizički te da ih učini prikladnima za digitalno doba kako bi se osigurali ravnopravni uvjeti i poboljšala sigurnost proizvoda.

Umjetna inteligencija i ostale tehnologije u nastajanju koje su ugrađene u proizvode mogu izmijeniti svrhu proizvoda i utjecati na njihovu sigurnost nakon stavljanja na tržište, posebno kao rezultat ažuriranja softvera ili u slučaju samoučeće tehnologije, složili su se europarlamentarci.

"Stoga potičemo Komisiju da razmotri je li i dalje svrsishodan pristup u kojem stavljanje proizvoda na tržište predstavlja odlučujuć trenutak u kojem bi gospodarski subjekt trebao jamčiti sigurnost proizvoda te ističemo da bi stalna sukladnost proizvoda s relevantnim zakonodavstvom u području sigurnosti proizvoda, uključujući tijekom razdoblja nakon instalacije softvera, mogla biti prilagođenija digitalnom dobu", naglašava se u prijedlogu EP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:12