FUTURIUM

Komisija osnovala platformu za savjetovanje koja bi trebala povećati transparentnost Vijeća za trgovinu i tehnologiju

"TTC bi trebao biti platforma za poboljšanje one vrste trgovine i tehnologije koju želimo vidjeti kako se koristi u transatlantskoj sferi i potencijalno diljem svijeta. Ne bi se trebao pretvoriti u platformu protiv Kine"
Margrethe Vestager
 Nicholas Kamm/AFP

Europska komisija pokrenula je platformu za dijeljenje mišljenja i prijedloga o novoosnovanom Vijeću za trgovinu i tehnologiju.

Novo Vijeće za trgovinu i tehnologiju (TTC) osnovano je kako bi se prevladao trgovinski spor između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država i ponovno pokrenula strateška suradnja.

TTC je s radom počeo prošlog mjeseca kad su se predstavnici SAD-a i EU-a na sastanku u Pittsburghu složili oko važnosti i obvezi bliskog savjetovanja s različitim dionicima s obje strane Atlantika o koordiniranom pristupu ključnim globalnim tehnološkim, gospodarskim i trgovinskim pitanjima.

U tom kontekstu Komisija je osnovala internetsku platformu Futurium za savjetovanje koja će služiti kao one-stop-shop za prikupljanje podataka od svih zainteresiranih strana koje se odnose na TTC.

Komisija poziva poduzeća, istraživačke centre, radničke, neprofitne i organizacije za zaštitu okoliš, akademike i sve druge osobe koje čine civilno društvo da kao ključni akteri doprinesu uspješnoj suradnji između EU-a i SAD-a.

Platforma je dostupna za sve, nakon što se jednom registriraju. Osim što zainteresiranim stranama omogućuje da se njihov glas čuje, platforma bi trebala doprinijeti i transparentnosti rasprava.

Naime, europske organizacije za zaštitu potrošača upozorile su kako rasprave Vijeća nisu javno dostupne i stoga se u pitanje dovodi njihova transparentnost i postoji opasnost da će SAD utjecati na način na koji EU uređuje teme vezane uz potrošače. Oni koji se registriraju na Futurium će sada moći primati informacije o napretku radnih skupina TTC-a.

Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba, Margrethe Vestager, smatra kako je apsolutno nužno za uspjeh TTC-a da se snažno i redovito angažiraju sve zainteresirane strane s obje strane Atlantika.

"Ova nova platforma osigurat će transparentnost i omogućiti veće sudjelovanje, pomažući oblikovati naše zajedničke pristupe za uspješnu transatlantsku suradnju na području digitalne i tehnološke tehnologije", izjavila je Vestager.

Izvršni potpredsjednik i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis dodao je kako će Komisija, u skladu s obvezama transparentnosti u vezi s trgovinskim pitanjima, također horizontalno procjenjivati trenutačno stanje s civilnim društvima kroz redovite dijaloge o civilnom društvu.

Europski parlament je nakon uspostavljanja TTC-a u lipnju poručio da se nada kako će EU i SAD bližom suradnjom razviti najmoderniju tehnologiju, pomaknuti granice inovacija, održati zajedničko globalno tehnološko vodstvo, uravnotežiti kritične opskrbne lance, smanjiti ranjivosti i povećati otpornost.

"TTC ni na koji način nije polazište sveobuhvatnih trgovinskih pregovora. To bi trebala biti pozitivna platforma za poboljšanje one vrste trgovine i tehnologije koju želimo vidjeti kako se koristi u transatlantskoj sferi i potencijalno diljem svijeta. Ne bi se trebao pretvoriti u platformu protiv Kine", poručio je uoči prvog sastanka TTC-a predsjednik Odbora Europskog parlamenta za međunarodnu trgovinu Bernd Lange (S&D).

Članovi S&D-a pozvali su Komisiju da uključi Europski parlament u predstojeće razgovore sa SAD-om i pozvali su na stvaranje pododbora za trgovinu i tehnologiju u okviru dijaloga transatlantskih zakonodavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:13