KRŠENJE PRAVILA

Kineski regulator kaznio Alibabu s 2,8 milijardi dolara

Kazna iznosi oko 4% domaćeg prihoda Alibaba grupe za 2019. godinu
Jack Ma, osnivač Alibabe
 AFP

Kineski regulator kaznio je tehnološkog diva Alibabu s 2,8 milijardi dolara zbog kršenja pravila o slobodnom tržišnom natjecanju.

Istraga je pokazala da je Alibaba godinama iskorištavao dominantan položaj na tržištu i to tako da je onemogućavao pojedinim prodavačima korištenje drugih platformi za trgovinu.

Kineska kompanija rekla je da je spremna platiti kaznu i najavila uveđenje mjere za smanjenje ulaznih barijera i poslovnih troškova s kojima se trgovci suočavaju na platformama e-trgovine.

Kazna iznosi oko 4% domaćeg prihoda Alibaba grupe za 2019. godinu.

Europska unija ranije se zainteresirala za američki internetski div Amazon, kineski ekvivalent Alibabi.

Europska komisija optužila je Amazon za zlouporabu podataka koje prikuplja od nezavisnih prodavača na svojoj platformi. Istraga koja je trajala više od godinu dana pokazuje da Amazon sustavno koristi podatke o prodavačima koji nisu na javnom tržištu kako bi se nepravedno natjecala s prodavačima na najvećim europskim tržištima u Francuskoj i Njemačkoj.

Europski parlament prepoznao je Google, Amazon i Facebook kao platforme koje imaju sve veću ulogu u gospodarstvu i društvu te značaj utjecaj na pojedinačne korisnike i tvrtke.

Pokrenuta je javna rasprava o ekonomskoj dominaciji internetskih platformi i obrascima sveopćeg prikupljanja podataka. Parlament je također napravio studiju o platformama koja je pokazala da se EU mnogim važnim pitanjima ne bavi dovoljno te da postoji potreba za jačanjem postojećeg zakonodavstva i regulacije gospodarstva platformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:32