KLJUČNI SEKTORI

Kiberprijetnje najviše utječu na javnu upravu i vlade, prijavili su najviše incidenata

Kiberkriminalci iskorištavaju pandemiju koronavirusa, posebno ciljajući organizacije i poduzeća koji rade na daljinu

Ilustracija

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Pandemija koronavirusa ubrzala je digitalnu transformaciju gospodarstava i društava te je donijela mnoge prilike, ali i izazove, objavili su iz Europskog parlamenta.

Digitalna transformacija neizbježno je dovela do novih kibersigurnosnih prijetnji, navode na svojim stranicama donoseći i infografiku koja zorno pokazuje veličinu ovog problema. Kiberkriminalci iskorištavaju pandemiju koronavirusa, posebno ciljajući organizacije i poduzeća koji rade na daljinu, pojasnili su.

Istaknuli su i kako kiberprijetnje u Europskoj uniji utječu na sektore ključne za društvo.

Prema podacima Agencije Europske unije za kibersigurnost (ENISA) pet najpogođenijih sektora u razdoblju od travnja 2020. do srpnja 2021., prema ENISA-i su: javna uprava/vlada (198 prijavljenih incidenata), pružatelji digitalnih usluga (152 incidenta), opća javnost (151 incident), zdravstvena skrb/medicina (143 incidenta) i financije/bankarstvo (97 incidenata).



I u informaciji koju je objavio Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u fokusu je kibernetička sigurnost. Navode kako će do 2030. godine na internet biti spojeno 125 milijardi uređaja, u odnosu na 27 milijardi 2017. Po svojoj prirodi, kiberprostor stvara međusobnu povezanost i sve više isprepliće digitalno i fizičko iskustvo, čime se pojavljuju nove opasnosti.

Ključne usluge i sektori, poput prometa, energetike, zdravstva i financija, sve više ovise o digitalnim tehnologijama. Zbog povećanje broja fizičkih predmeta povezanih s internetom stvari, kibersigurnost postaje sve veći izazov.

Iz Parlamenta poručuju kako je snažna kibersigurnost ključna za zaštitu građana, prihvaćanje digitalne transformacije i potpuno iskorištavanje gospodarskih, socijalnih i održivih koristi digitalizacije.

Parlament je usvojio svoje pregovaračko stajalište o reviziji Direktive o sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (Direktiva NIS), 11. studenoga 2021.

- Parlament želi ambiciozno zakonodavstvo. Područje primjene treba biti široko, treba obuhvatiti i pomoći ključnim subjektima. Europa treba biti sigurno mjesto za život i poslovanje. I ne trebamo čekati, brzo trebamo novo zakonodavstvo – izjavio je zastupnik Bart Groothuis (Renew Europe) koji se bavi ovom temom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34