ai i kreativnost

Kako najprije stvoriti okruženje koje će pomoći pojedincu da ostvari svoj puni potencijal?

Raznolikost prije i tijekom ‘uspješnih nizova‘ se uspoređivala s raznolikošću u slučajnim točkama u karijeri
Peter Jackson
 New Line Cinema/Wingnut Films/AFP

Znanstvenici su pomoću umjetne inteligencije identificirali uvjete koji su potrebni za kreativni 'nalet inspiracije'.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications pokazuje da umjetnici, prije uspješne kreativne faze, eksperimentiraju s različitim pristupima i potom se usredotočuju na samo jedan koji se najčešće pokazuje kao uspješan.

"Oko 90% ljudi ima barem jedan uspješan niz", objasnio je profesor Dashun Wang sa Sveučilišta Northwestern, voditelj istraživanja, "No bilo je važno razumjeti zašto se to događa. Sada možemo razmišljati o tome kako olakšati pojedincu i pomoći mu da postigne željeni uspjeh. Kako najprije stvoriti okruženje koje će pomoći pojedincu da ostvari svoj puni potencijal?"

Autori studije koristili su sustav umjetne inteligencije koji je analizirao koliko se rad pojedinaca (2128 slikara, 4337 redatelja i 20 040 znanstvenika) razlikovao u pojedinim fazama njihove karijere. Sustav je u slučaju umjetnosti bio osposobljen prepoznati različite stilove po značajkama kao što su potezi kistom i oblici prikazani na slici. U slučaju filma, sustav je bio obučen klasificirati film na temelju podataka o radnji i glumcima, a u znanosti je identificirao različite teme istraživanja na temelju radova citiranih u istraživačkim publikacijama.

Raznolikost prije i tijekom "uspješnih nizova" se uspoređivala s raznolikošću u slučajnim točkama u karijeri. Istraživači su otkrili da je prije uspješnog niza, umjetnik eksperimentirao s raznim pristupima, ali nakon što je uspjeh počeo, autor je promijenio strategiju i držao se uskog pristupa.

Primjerice, karijera redatelja Petera Jacksona je dobar primjer. Njegova uspješna trilogija Gospodar prstenova uslijedila je nakon eklektičnog niza filmova poput znanstveno-fantastične horor komedije Bad Taste, lutkarskog filma Meet the Feebles i drame Heavenly Creatures. Znanstvenici vjeruju da je Jackson nakon eksperimentiranja s različitim fazama u nekom trenutku ušao u "uspješnu fazu" tijekom koje se držao jedne strategije koju je iskoristio na najbolji mogući način.

Europska komisija, Europski parlament i države članice Vijeća Europske unije krajem prošle godine postigle su dogovor za nastavak budućeg i novog Programa Kreativna Europa. Kreativna Europa je vodeći instrument podrške kulturnim i kreativnim sektorima Europske unije, težak više od 2,4 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:03