žene u STEM-u

‘Kako države članice počinju trošiti fond za oporavak od 750 milijardi eura, ovo je izvješće sada važnije nego ikad‘

Planovi bi se trebali usredotočiti na iskorjenjivanje rodnih stereotipa, osigurati bolji pristup obrazovanju, bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, nediskriminaciju na tržištu rada i povećati vidljivost ženskih uzora
 Arturs Budkevics/Panthermedia/Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta predložili su mjere za poticanje sudjelovanja žena i djevojaka u sektorima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

U izvješću usvojenom s 546 glasova za, 35 protiv i 100 suzdržanih, Parlament poziva države članice na promicanje sudjelovanje žena i djevojaka u STEM obrazovanju i karijeri u svojim nacionalnim akcijskim planovima za rodnu ravnopravnost.

Planovi bi se trebali usredotočiti na iskorjenjivanje rodnih stereotipa, osigurati bolji pristup obrazovanju, bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, nediskriminaciju na tržištu rada i povećati vidljivost ženskih uzora.

Trenutačno samo 2% od ukupnog EU financiranja za start-upove vode u potpunosti ženski timovi, te se stoga predlaže veće financiranje poduzetnica.

Parlament pozdravlja mentorsku uslugu za poduzetnice koju je prošlog tjedna pokrenulo Europsko vijeće za inovacije, ali također želi vidjeti više inicijativa i umrežavanja te uključivanje Europske investicijske banke.

"Kako države članice počinju trošiti fond za oporavak od 750 milijardi eura, ovo je izvješće sada važnije nego ikad", rekla je izvjestiteljica Susana Solís Pérez (Renew Europe), “To nije samo pitanje pravde i jednakosti, već govorimo o socijalnim i ekonomskim posljedicama neravnoteže."

Kao najvažniji element poticanja žena u STEM područjima ističe se obrazovanje. Naime, podaci pokazuju da djevojke gube zanimanje za STEM što su starije pa zastupnici predlažu uvođenje određenih "intervencija" u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju kako bi se interes održao te kako bi se u školi radilo na razbijanju rodnih stereotipa i pružanja vidljivosti ženama u znanosti.

Trenutačno su samo 36% diplomiranih studenata iz područja STEM-a u Europi žene, dok je na Istoku ta brojka puno veća.

"Kina je prepoznala važnost žena u takozvanim STEM područjima, ne zato što ih posebno zanima rodna ravnopravnost, već zato što su žene nezamjenjive u rješavanju tehnoloških izazova našeg vremena", rekla je europarlamentarka desnog centra Pernille Weiss. "Ako to može učiniti Kina, to mora učiniti i EU ako želi ostati konkurentna."

Prepreke za žene se nastavljaju i nakon završetka obrazovanja, poput balansiranja privatnog i poslovnog života i neplaćenog dopusta.

Europarlamentarci pozivaju države članice da uspostave mjere koje jamče bolji rodiljni dopust i da Direktivu o ravnoteži privatnog i privatnog života u potpunosti implementiraju u nacionalna zakonodavstva.

"Ako nas je kriza covida-19 nečemu naučila, onda je to važnost znanosti da prevlada globalni problem. Bez znanosti, nećemo naći odgovore. A bez žena, budućnost će opet oblikovati muškarci, za muškarce", zaključila je Solís Pérez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:50