ISTRAŽIVANJE EUROSTATA

Jaz na tržištu: Stručnjake informacijske i komunikacijske tehnologije zapošljavaju samo najveće tvrtke

Najviše IKT stručnjaka zapošljavaju tvrtke koje imaju središte u Belgiji i Irskoj. Najmanje ih zapošljavaju u Italiji, Rumunjskoj, Litvi i Bugarskoj. Hrvatska je na sredini.

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Podaci Eurostata pokazuju da je 19 posto svih poduzeća u Europskoj uniji zapošljavalo stručnjake informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT).

U izvještaju za 2020.u analizirane su tvrtke unutar Unije koje imaju najmanje 10 zaposlenih i samozaposlenih osoba. Među zemljama članicama, najviše IKT stručnjaka zapošljavaju tvrtke koje imaju središte u Belgiji i Irskoj (u svakoj po 30%), a zatim slijede Danska, Mađarska i Malta (svi 29%). S druge strane, udjeli poduzeća najniži su u Italiji (13%), Rumunjskoj, Litvi i Bugarskoj (svi 16%). Hrvatska se nalazi točno u sredini s 19 posto poduzeća koja traže i zapošljavaju IKT eksperte.

Istraživanje pokazuje i da postoji jaz ne samo između država članica, već i između kompanija. Naime, više od tri četvrtine velikih poduzeća zapošljavalo je informacijske stručnjake (76%), dok su oni bili zaposleni u manje od polovice srednjih poduzeća (42%) i u manje od petine malih poduzeća (14%).

Također, pokazalo se da je najveći udio poduzeća (72%) koja zapošljavaju IT eksperte bio u informacijskim i komunikacijskim djelatnostima. Zatim slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti(30%) te sektor električne energije, plina, klimatizacije i vodoopskrbe (26 %). S druge strane, najmanji udio poduzeća s IT osobljem bio je u građevinarstvu (8%), sektoru smještaja i sektoru trgovine na malo (oba 12%).

U 2020. u EU je bilo gotovo 6,6 milijuna znanstvenica i inženjerki, što je 254 500 više nego 2019. te su tako žene činile 41 posto ukupnog broja zaposlenih u znanosti i inženjerstvu.

Po sektorima, žene su bile najviše podzastupljene u proizvodnji (gdje su samo 22% znanstvenika i inženjera bile žene), dok je u uslužnom sektoru bilo više rodne ravnoteže (46%). Među državama članicama EU-a, udio znanstvenica i inženjerki uvelike je varirao, u rasponu od 52% u Litvi, Portugalu i Danskoj do 30% u Finskoj i 31% u Mađarskoj.

Europski parlament u siječnju prošle godine donio je strategiju EU-a za rodnu ravnopravnost u kojoj se navodi da je udio muškaraca koji rade u digitalnom sektoru tri puta veći od udjela žena te da je povećanje broja zaposlenica u digitalnom sektoru i drugim sektorima budućnosti od ključne važnosti za borbu protiv razlike u plaćama i mirovinama žena i muškaraca i jamčenje njihove ekonomske neovisnosti.

"U tom smislu od ključne važnosti je poticati sudjelovanje žena u digitalnom poduzetništvu te njihovo obrazovanje i zapošljavanje u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) te IKT-a", ističe se u rezoluciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:38