RAZMJENA INFORMACIJA

Izravno oporezivanje: ‘Nalazimo se u položaju kada Europi trebaju milijarde eura da bi se oporavila‘

Zastupnici EP-a smatraju da su brojni nedostaci u ispunjavanju poreznih obaveza posljedica nedovoljne provedbe postojećih odredbi
Lídia Pereira
 Martin Bertrand/AFP

Europski parlament usvojio je rezoluciju o provedbi zahtjeva EU-a za razmjenu poreznih informacija.

Zastupnici EP-a smatraju da su brojni nedostaci u ispunjavanju poreznih obaveza posljedica nedovoljne provedbe postojećih odredbi.

Izvjestitelj Sven Giegold (Zeleni/EFA) rekao je kako rezolucija ocjenjuje posljednjih deset godina razmjene poreznih podataka te da rezultati ukazuju da je jedan od glavnih problema to što nacionalna tijela ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri postojeća pravila.

"Godinama ova Direktiva pruža temelj poreznim upravama da se međusobno podržavaju u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, utaje i prijevare u cijeloj Europi. Međutim, ovaj napredak u europskom poreznom pravu nije praćen jednakim ambicijama kada je u pitanju učinkovita provedba pravila u državama članicama", izjavio je Giegold.

Na snazi od 2011., Direktiva o administrativnoj suradnji u području oporezivanja temelj je za porezne uprave država članica da se međusobno podržavaju u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, utaje poreza i poreznih prijevara. Već je šest puta ažurirana, a Komisija trenutno radi na prijedlogu osme verzije direktive.

Zastupnici smatraju da se premalo razmjenjuju informacije o određenim vrstama prihoda i imovine, a nedostatak odgovarajuće provedbe pravila protiv pranja novca šteti učinkovitosti razmjene poreznih podataka.

"Unatoč dokumentiranim nedostacima u mnogim državama članicama, Komisija nije pokrenula niti jedan slučaj povrede kako bi osigurala učinkovitu provedbu porezne suradnje. Europski parlament mora iskoristiti sva pravna sredstva koja su mu na raspolaganju kako bi dobio informacije potrebne za obavljanje svojih funkcija demokratskog nadzora, uključujući i upućivanje na sud", dodao je Giegold.

Zastupnici predlažu da se informacije razmjenjuju dosljednije i se veća pažnja posveti kvaliteti informacija. Također, smatraju da bi se od državnih tijela trebalo zahtijevati da sustavno provjeravaju informacije financijskih institucija i naplaćuju novčane kazne ako su informacije netočne. To povećanje posla za nacionalna tijela zahtijevat će povećanje financijskih i kadrovskih kapaciteta poreznih uprava.

"Pravna sigurnost se mora jačati, ali moramo ojačati i kvalitetu informacija. Vidjeli smo da dobar dio država ne ispunjava svoje obaveze. Ključ svega je da države razmjenjuju više informacija, ali prvenstveno informacije bolje kvalitete. EU građani moraju biti svjesni da će nam s više relevantnijih informacija ostati puno više novaca u džepu i imat ćemo puno manje birokratskih nameta", izjavila je zastupnica Lidia Pereira (EPP).

Na udaru zastupnika u Europskom parlamentu našla se i Europska komisija koju su kritizirali zbog toga što nije pokrenula nijedan postupak zbog povrede prava protiv bilo koje države članice. Parlament je pozvao Komisiju da odmah pokrene postupak zbog povrede protiv država članica koje ne provode ispravno direktivu.

Rezolucija također kritizira Komisiju i sve države članice, osim Švedske i Finske, zbog nesuradnje s Europskim parlamentom tijekom ocjenjivanja učinka direktive.

Europarlamentarka Evelyn Regner (S&D) u ime socijaldemokrata rekla je kako izbjegavanje ispunjavanja poreznih obaveza i pranje novaca 'silno šteti' europskom gospodarstvu i društvu.

"Nalazimo se u položaju kada Europi trebaju milijarde eura da bi se oporavila. Međutim, u EU nemamo izravno oporezivanje i zato nam je važna suradnja između poreznih uprava. Direktiva o administrativnoj suradnji je temelj koji nam omogućuje da se borimo protiv izbjegavanja plaćanja poreza. U izvješću smo utvrdili da 18 država članica tu direktivu nisu uspjeli provesti u nacionalno zakonodavstvo. Nedostaju nam informacije jer bez toga ništa ne može uspjeti. U Parlamentu smo ustanovili da države članice nemaju dovoljno ljudi i tehnološke mogućnosti za razmjenu informacija, ali mislim da Komisija u tome može pomoći. Samo nam je potrebna politička volja", rekla je Regner.

Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić je tijekom rasprave rekao kako je važno osigurati da pravila po džepu udare velike tehnološke gigante koji izbjegavaju porez, a ne građane.

"Bojim se da će ovo o čemu raspravljamo, kao i puno puta u prošlosti, pasti na leđa malog čovjeka, građanina koji je u potrazi trbuhom za kruhom otišao raditi na nekoliko mjeseci u drugu državu. Njih će se goniti i ovršavati. S druge strane, divovi poput Facebooka i Amazona konstantno uspješno izbjegavaju platiti porez. Tražili smo od Marka Zuckerberga da udovoljava propisima EU-a i on nam je na to odgovorio da će se povući s tržišta EU-a. Udarimo tamo gdje treba, a ne po malim građanima", rekao je Kolakušić.

Rezolucija je usvojena s 561 glasom za, 12 protiv i 116 suzdržanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:09