Sebastian Kurz i Marija Gabriel
 Martin Juen/AFP
strategija za inovacije

Izgradnja paneuropskog inovacijskog ekosustava uz poticanje regionalnih inovacija pretvorit će Europu u moćnu centralu strartupova

Za sljedećih sedam godina, EIT ima proračun od 2,96 milijardi eura koji će se raspodijeliti u njegovih osam (uskoro deset) inovacijskih mreža
Piše: Iva BadanjakObjavljeno: 16. lipanj 2021. 16:22

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) predstavio je novu strategiju za inovacije koja bi trebala ubrzati razvoj poduzetništva i ojačati inovacijski potencijal Europe.

Za sljedećih sedam godina, EIT ima proračun od 2,96 milijardi eura koji će se raspodijeliti u njegovih osam (uskoro deset) inovacijskih mreža - zajednica znanja i inovacija (KIC).

Radi se o mrežama koje pružaju obuku, usluge ubrzanja poslovanja i financiranje inovatora u različitim sektorima poput zdravstva, inovativne energije, urbane mobilnosti i digitalne industrije.

"Vjerujemo da će promjene napravljene u regulatornom okviru EIT-a pomoći da se otvori prema inkluzivnoj strategiji izvrsnosti u istraživanju u Europi", izjavio je u ponedjeljak na službenom pokretanju nove strategije portugalski ministar znanosti Manuel Heitor.

Iako su pravila financiranja pooštrena, KIC zajednice ipak će imati više slobode u načinu na koji koriste novac. Europski parlament uspio je izboriti da se godišnje potpore zamijene s višegodišnjim ugovorima, što omogućuje dugoročno planiranje i brzi odgovor na buduće krize. Osim toga, proračun sada iznosi gotovo tri milijarde eura, što je povećanje od otprilike 600 milijuna eura.

U siječnju su Europski parlament i države članice postigli dogovor o ažuriranju pravne osnove EIT- a i njegov novi strateški inovacijski program za razdoblje 2021.–2027.

Kako bi poticao inovacije, EIT će u sljedećih sedam godina u svoje aktivnosti uključiti 750 visokih učilišta, poduprijeti 30 000 studenata, uvesti na tržište 4000 inovacija i podržati 700 startupova.

Povjerenica EU-a za istraživanje, Marija Gabriel, istaknula je da je novi pravni okvir presudan za postizanje cilja pretvaranja Europe u moćnu centralu startupova. Ključ uspjeha, vjeruje Gabriel, bit će izgradnja paneuropskog inovacijskog ekosustava koji se sastoji od manjih mreža raširenih po regijama.

Trenutačno su aktivnosti KIC zajednica uglavnom koncentrirane u samo pet zemalja, zbog čega je vrlo važno bilo u novom okviru privući poduzetnike u manje razvijenim regijama.

Cilj regionalne inovacijske sheme je proširiti zemljopisni doseg aktivnosti zajednica znanja i inovacija, s time da će svaka zajednica morati raditi na tome da proširi svoju prisutnost u Europi i to način da će morati izdvojiti najmanje 10 posto, odnosno najviše 15 posto budžeta za poticanje regionalnih inovacija. Poseban fokus bit će na zemljama istočne Europe.

Osim toga, novom pilot-inicijativom povećat će se poduzetnički i inovacijski kapacitet visokih učilišta, a EIT će također intenzivirati suradnju s Europskim vijećem za inovacije, čime će se povećati ukupni europski inovacijski kapacitet.

Što se tiče novih zajednica, u rujnu se očekuje uspostavljanje zajednice za kulturne i kreativne industriji, a deseta KIC zajednica trebala bi biti uspostavljena 2026. i poticat će inovacije u pomorskom sektoru.

Uz sve to, EU se nada da će proizvesti sljedeću generaciju talenata koji će ostvariti europsku zelenu i digitalnu tranziciju.

"Računam na EIT kako bi ove tvorce promjena - studente, istraživače, inovatore - opremio vještinama i umom koji će otključati njihov potencijal", rekla je Gabriel.

Europski institut za inovacije i tehnologiju osnovan je 2008. godine. Sjedište mu je u Budimpešti, a svrha odgovoriti na glavne društvene izazove i poboljšati inovacijski kapacitet EU-a.

Linker
16. svibanj 2022 11:48