NIKOLINA RUDIĆ

Iz europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani lansiran satelit koji nosi ime hrvatske učenice

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava Galileo. Satelit naziva „Nikolina“ postat će dio Galilea

Europska svemirska luka u Francuskoj Gvajani

 European Space Agency/Sciencephoto/Profimedia

Dva nova satelita Galileo uspješno su lansirana u nedjelju ujutro iz europske svemirske luke Kourouu u Francuskoj Gvajani, a jedan od njih nosio je ime hrvatske učenice Nikoline Rudić iz Garića.

Europska komisija organizirala je od studenoga 2019. do siječnja 2020. likovni natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj.

Iz svake od tih triju zemalja odabran je po jedan pobjednik. Ocjenjivački žiri izabrao je kao pobjednički rad za Hrvatsku rad Nikoline Rudić, učenice tada drugog razreda Osnovne škole Jurja Barakovića u Ražancu.

U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske, a neovisni žiri odabrao je pobjednički rad između 30 pred-odabranih radova.

Svaki učenik je za sudjelovanje trebao poslati kreativan rad na temu „Snovi o svemiru”. Bili su prihvatljivi radovi bez obzira na metode crtanja, bojanja ili slikanja.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo. Stoga, satelit naziva „Nikolina“ postat će dio Galilea.

Lansiranjem dva nova satelita ovog vikenda ukupan broj svemirskih letjelica u orbiti porastao je na 28.

Pet godina nakon što je Galileo prvi put pušten u rad, više od 2,3 milijarde uređaja diljem svijeta upotrebljava signale sustava Galileo, od pametnih telefona do sustava do signala za hitne slučajeve.

"Galileova otvorena usluga od 2016. pruža iznimnu točnost pozicioniranja koju sada upotrebljava više od dvije milijarde korisnika diljem svijeta. Galileo obuhvaća i uslugu traganja i spašavanja kojom se znatno skraćuje vrijeme potrebno za lociranje osoba u nevolji, te pruža uslugu povratne veze koja obavještava osobe u nevolji da je njihov poziv u pomoć primljen. Ovim posljednjim lansiranjima jača se konstelacija satelita i osigurava snažan položaj Europe u području globalnih navigacijskih satelita i usluga", poručio je u priopćenju povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Kao jedna od glavnih komponenti europskog svemirskog programa, Galileo pruža slobodno dostupne satelitske podatke koji omogućuju određivanje položaja, navigacije i točnog vremena.

Galileo sateliti nalaze primjenu ne samo u sektoru mobilnih telefona i automobilskih navigatora, već i u raznim područjima kao što su sinkronizacija energetskih mreža, sektor prometa i mobilnosti, sektor korištenja zemljišta i usluge lociranja u slučaju opasnosti.

Galileo nastavlja razvijati nove usluge uvođenjem autentificiranih signala, kao i signale visoke točnosti od 20 centimetara, a u pripremi je i služba za upozoravanje u hitnim slučajevima, ističe Komisija u priopćenju.

Svemirski sektor ubrzano raste. Podaci Europskog patentnog ureda pokazuju da se broj godišnjih lansiranja letjelica u svemir povećao na oko 500 posljednjih godina.

Europski parlament je na sjednici u travnju usvojio svemirski program EU-a za razdoblje 2021.-2027. Novi svemirski program postavlja pravni okvir za poticanje inovacija, jačanje industrijske konkurentnosti i stratešku autonomiju EU-a i osiguravanje tehnološkog vodstva na globalnoj razini, poručili su eurozastupnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 16:56