STEM PODRUČJE

‘Isticanje postignuća uspješnih žena u znanosti ohrabrujuće je i nadahnjujuće za mlade djevojke‘

Međunarodni je dan žena i djevojaka u znanosti, još uvijek ih je premalo u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike

Ilustracija

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Danas se obilježava Međunarodni dana žena i djevojaka u znanosti. Opća skupština Ujedinjenih naroda 2015. godine proglasila je 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti, kako bi se postigla ravnopravnost između muškaraca i žena i potaknulo žene da se obrazuju u STEM području.

-U znanosti me najviše potiče znatiželja i mogućnost da se pronađu odgovori na do sad neodgovorena pitanja. U poduzetništvu me potiče činjenica da možemo koristeći znanstvena otkrića pomoći ljudima da žive kvalitetnijim životom. U oba slučaja me uvijek zanima uzrok, a ne posljedica problema – kazala nam je nedavno Ena Melvan, osnivačica startupa Metabelly s projektom personalizirane prehrane. Magistra je računarstva i matematike, doktorat je upisala na FER-u i dobila stipendiju za dvojni doktorat na Macquarie sveučilištu, a prošle godine osvojila je i nagradu za "Žene u znanosti".

image

Ena Melvan

Vojko Basic/Cropix

I splitska inovatorica Inga Kovačić Sindik, direktorica i voditeljica razvoja u društvu “Kristalna ideja”, dobitnica je brojnih priznanja za inovativni proizvod “iTherapy”, pročišćivač i dizajner zraka, a proglašena je 2018. i najboljom europskom inovatoricom.

- Vrijeme u kojem živimo je doslovno samo jedan trenutak, gotovo treptaj oka. Sve se događa velikom brzinom a promjene se odvijaju preko noći. I ovo uopće nije metafora nego ponekad i surova realnost. Svojim kreacijama koje su posvećene bitnim i pozitivnim tehnološkim promjenama, sretna sam i ispunjena što sam u prilici da dam svoj doprinos boljitku života ove civilizacije – kazala nam je svojedobno Inga Kovačić Sindik koja je diplomirala na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, a kasnije je u svom radu specijalizirala tehnologije vode i zraka.

image

Inga Kovacic Sindik

Bozidar Vukicevic/Cropix

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti je “Ravnopravnost, raznolikost i uključenost: voda nas ujedinjuje”, što je u skladu s UN-ovim globalnim ciljem održivog razvoja koji se odnosi na čistu vodu i sanitarne uvjete.

- Žene ostvaruju sjajne karijere u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Isticanje postignuća i pozitivnih primjera uspješnih žena u znanosti ohrabrujuće je i nadahnjujuće za mlade djevojke, ali i cijelo društvo. STEM pokreće inovacije, društvenu dobrobit, uključiv rast i održivi razvoj, zato ova zanimanja budućnosti moramo gledati kroz prizmu ravnopravnosti – izjavila je ovom prigodom zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

image

Sunčana Glavak

Ured zastupnice

Zastupnica također navodi kako se korištenjem potencijala žena jača gospodarstvo i potiče rast BDP-a. Od gotovo 15 milijuna znanstvenika i inženjera u EU-u, 41 posto čine žene. Hrvatska je, navodi, na 11. mjestu u Uniji prema broju aktivnih znanstvenica.

Ističe i kako se položaj žena u znanosti ne razlikuje puno od položaja žena na tržištu rada općenito – i istraživačice obično imaju kraće karijere, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju jednako kao i muški kolege. Posljedično, nejednakost u plaćama dovodi i do nejednakosti u mirovinama te većem riziku od siromaštva.

Kako bi se takva praksa privela kraju, Europska unija donijela je brojne mjere, poput Strategije za ravnopravnost spolova do 2050. i zakonodavnih akata o unaprjeđenju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, uvođenje pravila o roditeljskom dopustu, fleksibilnom radnom vremenu i dopustu za njegovatelje.

Kako je navedeno u Rezoluciji Europskog parlamenta od 10. lipnja 2021. o promicanju rodne ravnopravnosti u obrazovanju i karijerama u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), EU se suočava s nezapamćenim nedostatkom žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u području STEM-a, među ostalim imajući u vidu da žene čine 52 posto europskog stanovništva i 57,7 posto osoba sa završenim visokim obrazovanjem u EU-u no čine samo dvije petine ukupnog broja znanstvenika i inženjera.

Parlament potiče države članice da u svojim akcijskim planovima ili strategijama promiču sudjelovanje žena i djevojaka u studijima i karijerama u području STEM-a pružanjem odgovarajućih poticaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:10