KREATIVNA EUROPA

Interaktivni vodič pomaže kulturnjacima i kreativcima da lakše dođu do novca iz EU fondova

CulturEU će se redovito ažurirati najnovijim informacijama o predstojećim pozivima na podnošenje prijedloga te će početkom 2022. biti dostupan na svim jezicima EU-a

Ilustracija

 Aliyev Alexei Sergeevich/Imagesource/Profimedia

Objavljen je novi interaktivni vodič koji bi trebao pomoći kreativnim i kulturnim radnicima u povlačenju sredstava iz EU-a.

U vodiču za financiranje CulturEU mogu se pronaći informacije o ukupno 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa EU-a, od programa Kreativna Europa i Obzor Europa do strukturnih fondova i fonda InvestEU.

Vodič je vrlo jednostavan – osoba koja je zainteresirana za financiranje iz EU-a prvo mora odgovoriti na nekoliko pitanja o sektoru u kojem radi, vrsti organizacije i podršci koju traži.

Na temelju odgovora, pojavljuju se rezultati s relevantnim programima financiranja i dostupnim pozivima. Rezultati su popraćeni raspoloživim proračunima, procesom primjene različitih izvora financiranja i poveznicom koja osobu vodi na određeni program ili pozive. Zgodna stvar je i to da su relevantne mogućnosti financiranja dopunjene inspirativnim iskustvima i primjerima najbolje prakse.

"Kulturni i kreativni sektori jedinstveni su po tome što život čine ljepšim, stvaraju veze unutar zajednica, mogu dovesti do stvaranja radnih mjesta i rasta te biti poticaj drugim područjima djelovanja. Vrijeme je da subjektima u kulturi pomognemo pri traženju sredstava za njihov rad i stvaralaštvo", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

CulturEU će se redovito ažurirati najnovijim informacijama o predstojećim pozivima na podnošenje prijedloga te će početkom 2022. biti dostupan na svim jezicima EU-a.

"Umjetnička sloboda, kreativnost i kulturna raznolikost važna su obilježja našeg europskog načina života. Europa je velesila u području umjetnosti i kulture, i svi trebamo biti svjesni da joj je za napredak potreban kreativni i kulturni sektor koji ostvaruje svoje potencijale", dodao je povjerenik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Kulturni i kreativni sektori teško su pogođeni ograničenjima koja su uvedena tijekom pandemije covida-19.

Od početka pandemije Komisija je poduzela razne mjere za ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom u kulturnim i kreativnim sektorima, kojima se dopunjuju i podupiru mjere država članica. To su među ostalim financijska potpora, suradnja na razini EU-a te ulaganja.

Kreativni i kulturni sektor podržava i Europski parlament koji je u svibnju usvojio dosad najveći proračun EU-a za kulturu i audiovizualni sektor. Za program Kreativna Europa osigurano je oko 2,5 milijardi eura, čime se nastoji pomoći kulturnim i kreativnim sektorima EU-a da se suoče s izazovima globalizacije i digitalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:46