VAŽNA AKVIZICIJA

Infobip preuzeo konferenciju Shift da bi od Splita stvorio developerski centar ‘svita‘

Najveća hrvatska softverska kompanija i prvi domaći startup ‘jednorog‘, nakon akvizicije u SAD-u, napravila jednu kupovinu i u Hrvatskoj
Infobip preuzeo Shift konferenciju
 Infobip/JL

Split će u idućih nekoliko godina postati centar 'svita'. Barem u jednoj stvari. Prvi hrvatski startup jednorog dovršio je svoju drugu akviziciju.

Infobip je, nakon 300 milijuna dolara teškog preuzimanja konkurentske, američke tvrtke OpenMarketa, kupio jedan hrvatski biznis. Riječ je o najvećoj konferenciji za računalne programere u jugoistočnoj Europi, splitskom Shiftu. Razlog? Najveća hrvatska softverska kompanija želi stvoriti najveću developersku konferenciju na svijetu, i to u Hrvatskoj.

Pod developerima se smatra programere, ali i sve ostale koji rade na razvoju softvera.

Prvi korak na tom putu, kako doznajemo, bit će Infobipova Shift Dev konferencija najavljena za rujan u Spaladium Areni.

Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa kaže da vrijednost transakcije neće objaviti.

- Riječ je o važnoj akviziciji s kojom Infobip radi strateški pomak u poslovanju stavljajući u sam fokus developere, interne i eksterne - kaže Jelenić.

Dodaje da je osnivač i direktor Shift Conferencea Ivan Burazin postao član uprave Infobipa za developersko iskustvo. Burazin će unutar kompanije voditi takozvani Developer Experience odjel.

Jelenić navodi da je cilj tog odjela stvoriti od Shifta globalno najveću developersku konferenciju, kao i uvesti i primijeniti razne inicijative za osnaživanje developerske zajednice.

Softverske tvrtke se globalno za tržište ne natječu samo klasičnom prodajom, već i prisutnošću u developerskoj zajednici. Mnoge grade vlastite developerske zajednice, koje poznaju njihov softver i time utječu da potencijalni korporativni kupci budu spremniji nabaviti baš njihove softverske proizvode.

- Svi smo uzbuđeni zbog ove nove suradnje. Ivana Burazina znamo dugo i vjerujemo da su pred svima nama jako lijepe i velike stvari - kaže Jelenić.

Sam Infobip, koji je premašio brojku od 3000 zaposlenika u Europi, obje Amerike, Africi, Aziji i Australiji, interno broji više od 800 developera.

Jelenić kaže da po pitanju eksterne developerske zajednice bilježe ogromne pomake.

- Ostvarujemo ih kroz brojne inicijative, poput naše Dev Days konferencije, kao i s otvaranjem svojih proizvoda prema krajnjim korisnicima, u ovom slučaju developerima - pojašnjava Jelenić.

Manje je poznato da Infobip od 2015. organizira vlastite developerske konferencije Dev Deyse. Na njima bi u Tuheljskim toplicama okupio i po više od 500, mahom vlastitih, programera.

Na zadnjoj fizičkoj inačici konferencije, 2019. godine, na Dev Daysima su gostovali Mate Rimac, Damir Sabol i - Ivan Burazin.

Dev Daysi su privlačili i globalne programerske zvijezde. Na njima je gostovao Juergen Hoeller, suosnivač i jedna od ključnih ljudi Spring frameworka, programerskog okruženja u kojem korporacije diljem svijeta razviju više od polovice svog softvera.

No, ta se konferencija nikad nije natjecala sa Shiftom, koji je od početka bio okrenut mahom prema globalnoj zajednici, pa je ostala manja i fokusirana na internu edukaciju u Infobipu.

- Nastavljamo i dalje s organizacijom Dev Days konferencije koju ćemo sada, akvizicijom Shifta, dodatno unaprijediti i obogatiti iskustvom i produkcijom koju donosi Shift. Nivo više cijele ove priče jest treći dan konferencije koji je otvoren za javnost, a tu će sada na scenu stupiti Infobip Shift - naglašava Jelinić.

Shift se pak posljednjih godina razgranao pa je tako počeo organizirati i konferencije za finteche, umjetnu inteligenciju i druge teme. No, najjači mu je proizvod i dalje konferencija Shift Dev namijenjena developerima.

Prije pandemije, 2019., u Splitu je Shift Dev okupio 1300 sudionika iz cijelog svijeta.

Na konferenciju, koja je izrasla u najveći takav događaj u jugoistočnoj Europi, dolaze top developeri iz središnjica Bookinga, Googlea, Microsofta, Netflixa i Shopifya.

No, i niz programerskih zvijezda kao što su kreator PHP-a Rasmus Lerdorf i kreator CSS-a Håkon Wium Lie.

Ivan Burazin uvjeren je da s Infobipom mogu Shift skalirati u najveću developersku konferenciju na svijetu te naglašava da se na prodaju nije odlučio zbog pandemije.

- Nama je prošla godina bila zasigurno teža nego prethodne, ali po pitanju financija zaključili smo je bolje nego 2019., a koja je Shiftu bila najbolja godina ikada. Ove godine planiramo jednu sasvim novu, senzacionalnu razinu – developersku konferenciju koja bi bila još veća od bilo kojeg izdanja Shifta do sada - zaključuje Burazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 10:52