REVIZIJA DIREKTIVE

Igračke koje se prodaju na tržištu EU-a ne smiju predstavljati rizik za djecu

Zakonodavstvo bi se trebalo prilagoditi novim znanstvenim i tehnološkim dostignućima koja otkrivaju prethodno nepoznate rizike

Ilustracija

 Sergiy Tryapitsyn/Panthermedia/Profimedia

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) izglasao je Izvješće o provedbi Direktive o sigurnosti igračaka kako bi se osiguralo da igračke koje se prodaju na tržištu EU-a ne predstavljaju rizik za djecu.

U izvješću koje je jednoglasno odobreno s 44 glasa za, naglašeno je kako mnoge igračke koje se prodaju u EU i dalje predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti djece. Naime, iako Direktiva o sigurnosti igračaka djeci pruža visoku razinu sigurnosti, ocijenjeno je kako neki proizvođači iz zemalja izvan EU-a koji svoje proizvode prodaju na jedinstvenom tržištu, pogotovo preko interneta, ne poštuju EU pravila. Stoga je potrebno jačanje postojećeg zakonodavstva i osiguravanje održivosti i sigurnosti igračaka koje se prodaju na tržištu EU-a, uključujući one uvezene iz drugih zemalja.

O izvješću će se glasati na plenarnoj sjednici u siječnju 2022. godine.

Direktiva o sigurnosti igračaka donesena je 2009. godine kako bi se utvrdili sigurnosni zahtjevi u vezi s općim i posebnim rizicima (kao što su kemijske, fizičke, mehaničke, električne, zapaljive, higijenske i radioaktivne opasnosti) za igračke namijenjene djeci mlađoj od 14 godina.

Njome se, kako je pojašnjeno, utvrđuju odredbe za proizvođače, uvoznike i distributere igračaka koje se prodaju u EU-u i nacionalni nadzor tržišta kako bi se zajamčilo da igračke ne predstavljaju rizik za djecu.

U studenome 2020. Europska komisija zaključila je u svojem izvješću o evaluaciji za 2020. da Direktiva i dalje ima nedostatke, uglavnom u području zahtjeva željene razine zdravlja i sigurnosti. U izvješću Odbora zaključuje se da je potrebna revizija Direktive kako bi se ti aspekti poboljšali.

Kako bi se osiguralo da su na tržištu EU-a samo igračke u skladu sa svim pravilima, europarlamentarci pozivaju na poboljšanje nadzora koje provode države članice. To uključuje ispitivanje igračaka na tržištu i provjeru dokumentacije proizvođača kako bi se nesigurne igračke povukle s tržišta i poduzele mjere protiv odgovornih.

Također je istaknuto kako internetska tržišta trebaju osigurati da proizvodi koji se prodaju na internetu budu u skladu sa sigurnosnim zahtjevima EU-a.

Kako je navedeno na stranicama EP-a, u postojećem zakonodavstvu posebne granične vrijednosti za kemikalije primjenjuju se samo na igračke za djecu mlađu od 36 mjeseci i igračke namijenjene za stavljanje u usta. Izvjestitelj smatra da su granične vrijednosti za potencijalno opasne tvari kao što su nitrozamini i prekursori nitrozamina utvrđene u Direktivi previsoke. Isto tako, Direktivom se dopuštaju određena izuzeća od zabrane kancerogenih, mutagenih ili reproduktivno toksičnih kemikalija.

U izvješću se poziva na uklanjanje tih nedostataka. Novo zakonodavstvo trebalo bi se moći brzo i učinkovito prilagoditi novim znanstvenim i tehnološkim dostignućima koja otkrivaju prethodno nepoznate rizike povezane s igračkama, ističu europarlamentarci.

- Naša djeca zaslužuju najvišu razinu zaštite kada se igraju. Direktiva o sigurnosti igračaka odigrala je veliku ulogu u pružanju te zaštite, ali nedosljednosti, novi izazovi i nedavna znanstvena otkrića znače da je potrebna revizija. Iznijeli smo prijedloge kako bi to trebalo izgledati, regulaciju s dovoljno fleksibilnosti za pravodobne prilagodbe kao odgovor na nove i opasne kemijske tvari - izjavio je izvjestitelj Brando Benifei (S&D).

Naglasio je također kako bi trebalo poboljšati mehanizme provedbe koji su trenutno nedostatni, što je rezultiralo širenjem online prodaje nesigurnih igračaka.

- Želimo više aktivnosti na takozvanim povezanim igračkama u zaštiti sigurnosti i privatnosti djece, što je veliki izazov u nadolazećim godinama – kazao je Benifei.

Glasovanju je prisustvovao i Tomislav Sokol (EPP), član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, koji naglašava kako je jedan od glavnih problema u vezi s provedbom Direktive o sigurnosti igračaka velika količina nesigurnih igračaka koje i dalje kruže na unutarnjem tržištu Europske unije, a što je u evaluacijskom izvješću istaknula i Europska komisija.

-U evidenciji brze dojave opasnih neprehrambenih proizvoda igračke su proizvodi koji su najčešće bili prijavljivani u prošloj godini s čak 27 posto svih prijava. Veliki problem predstavljaju i plastični materijali koji sadržavaju prekomjernu količinu kemikalija i koji mogu naštetiti zdravlju djece. Zato nam je potrebna djelotvornija provedba Direktive i snažniji mehanizam nadzora tržišta. Moramo spriječiti da nepošteni trgovci ostvaruju korist od zaobilaženja strogih pravila o sigurnosti i ugrožavaju zdravlje i sigurnost djece stavljanjem nesigurnih igračaka na tržište'- naglašava Sokol dodajući kako su države članice već pozvale na ukidanje dobnog razlikovanja za kemikalije.

- Po meni nije relevantna dob djeteta jer su kemikalije opasne i u dobi od dva mjeseca kao i s pet godina. Najgore od svega je što se pojavljuju informacije da neki nepošteni proizvođači namjerno pogrešno tvrde da je igračka namijenjena djeci starijoj od 36 mjeseci samo da bi izbjegli poštivanje strožih graničnih vrijednosti kemikalija za djecu mlađu od 36 mjeseci. Zato je važno da Europska komisija što prije detaljno ispita ovakve navode i prakse na tržištu te u skladu s tim predloži izmjene relevantnog zakonodavstva – ističe Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:54