testiranje

HT ponudio 5G brzine 1Gbps preko frekvencije od 3,5 GHz-a

Riječ je o početku testiranja za krajnje korisnike koji ovime dobivaju brzine mobilnog surfanja od 1 Gbps, i to u praksi, a što će svi operateri moći ponuditi tek nakon što kupe 5G licence

Hrvatski Telekom počeo je nuditi korisnicima takozvani "pravi" 5G. Riječ je o 5G-u preko frekvencijskog pojasa od 3,5 GHz-a. Pravi 5G u praksi nudi brzine surfanja do 1 Gbps, a dostupan je u Radničkoj ulici u Zagrebu, gdje je sjedište HT-a. Usto, uskoro će biti dostupan u Osijeku, koji je Vlada proglasila nacionalnim testnim 5G gradom, a potom i u naseljima Utrine i Travno u Novom Zagrebu.

Kako doznajemo, pravi 5G moći će koristiti najviše tisuću korisnika u Hrvatskoj i to zato što je formalno riječ o testiranju te tehnologije.

Dok operateri ne kupe 5G licence od države telekomunikacijski regulator Hakom dopustio im je da na određenim spektrima testiraju 5G za svoje potrebe. Potom im je dopustio da preko DSS-a ponude takve usluge krajnjim korisnicima. Isto, samo testno. Zadnja faza testiranja je upravo ova, gdje dobivaju dozvole da 5G na 3,5 GHz-a ponude krajnjim korisnicima. Međutim, ta zadnja faza testiranja ide uz najstroža ograničenja u broju korisnika kako bi imali motiv kupiti 5G licence.

Neslužbeno doznajemo da bi Hrvatska trebala zaključiti dodjeljivanje 5G licenci do ljeta ove godine. I to na sva tri frekvencijska područja: 700 MHz-a, 3,5 GHz-a i 26 GHz-a.

U HT-u kažu da će odmah po zaključivanju natječaja za 5G licence biti spremni ponuditi komercijalne 5G usluge. Nadaju se u što većem broju mjesta u Hrvatskoj, a to se odnosi i na ponudu 5G-a preko 3,5 GHz spektra.

Krajem prošle godine HT je prvi u Hrvatskoj komercijalno ponudio 5G. Za to koristi tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing), a pomoću nje je inicijalno ponudio barem 10-20 posto veće brzine mobilnog surfanja. S razvojem 5G-a očekuje se da će te brzine dalje rasti. HT-ov 5G trenutačno je dostupan u 17 gradova i pokriva više od 1,2 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:42