RAT U UKRAJINI

Hrvatski izvoznici traže od EU-a da što prije pokrene fond za sanaciju štete u gospodarstvu

Fond bi trebao sanirati ekonomske štete nastale kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu u svim državama članicama

Ilustracija

 Sergey Bobok/AFP

Hrvatski izvoznici traže od Europske unije da što prije pokrene fond za sanaciju štete u gospodarstvu.

Izvoznici upozoravaju da će štete, koje su već sada nastale zbog neisporuka robe, prekinutih poslovnih odnosa te prekinutih lanaca prodaje i nabave, u budućnosti biti i znatno veće.

Kako bi se pravovremeno spriječile daljnje katastrofe, predlažu nadležnim institucijama Hrvatske i Europske unije da se već sada krenu u snažnu sanaciju i kreiranje mjera pomoći oštećenim gospodarstvenicima.

Radi toga, smatraju izvoznici, trebao bi se osnovati fond koji bi sanirao ekonomske štete nastale kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, a koji bi trebao biti osmišljen za pomoć svim EU članicama.

"U tu svrhu smo Vladi RH uputili prijedlog da, uz pomoć hrvatskom gospodarstvu koju Vlada planira donijeti samostalno, uputi prijedlog Europskoj uniji za formiranje Fonda za sanaciju šteta u gospodarstvu nastalih kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu na nivou Europske unije", navode u priopćenju.

Udruga Hrvatski izvoznici je neprofitna i nevladina organizacija čiji je cilj promocija izvoza i zastupanje hrvatskih proizvoda, roba i usluga.

"Naši izvoznici podržavaju dosadašnje mjere Vlade RH kao i Europske unije, a kojima je svrha kažnjavanje agresije. Prirodno, navedene mjere istovremeno nanose i štetu gospodarstvu RH, ali i cijeloj EU, bilo direktno bilo indirektno, kako zbog izostanka slobode kretanje roba i usluga tako i osoba i kapitala", stoji u priopćenju.

Inače, Europski parlament izglasao je rezoluciju u kojoj najoštrije osuđuje nezakonitu rusku invaziju na Ukrajinu i traži uvođenje strožih mjera protiv Rusije.

Također, europarlamentarci su istaknuli da je ruski napad na Ukrajinu označio novo razdoblje za Europu i upozorili su na važnost zajedničkog rada na suočavanju s posljedicama što će sankcije Rusiji imati po europsko gospodarstvo koje se još oporavlja od globalne pandemije.

Jedan dio zastupnika EU parlamenta zatražio je da se osiguraju potpore za države članice koje su najviše izložene, kao i za poduzetnike i građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22