FPV naočale

Hrvatske naočale za dronove koristit će se i za autonomnu vožnju

Nakon sjedišta u Osijeku i ureda u Washingtonu hrvatski startup, koji broji 50 stručnjaka, s investicijom od 10 milijuna kuna planira otvoriti i ured u Zagrebu
Naočale za upravljanje dronom
 Emica Elvedji/Cropix

Osječki startup Orqa prikupio je 10 milijuna kuna investicije od mađarskog fonda rizičnog kapitala Day One Capitala i nekolicine dosadašnjih investitora. Prva velika investicija Orqi je podigla tržišnu vrijednost na iznad 100 milijuna kuna.

Srđan Kovačević, suosnivač i direktor Orqe kaže da će ulaganje ići u povećanje inženjerskog tima, radni kapital u proizvodnji i fokusiranje razvojnih kapaciteta na složenija tehnološka rješenja i sustave s većom dodanom vrijednosti. Dodaje da se planiraju snažnije usmjeriti u primjenu svojih tehnologija u autonomnoj vožnji te u području sigurnosti i obrane.

image
Facebook Orqa

Orqin glavni proizvod su takozvane FPV naočale, odnosno naočale koje služe za daljinsko upravljanje dronovima. Tvrtka navodi da ih je dosad prodala nekoliko tisuća primjeraka u više od 50 država.

Startup zapošljava 50 stručnjaka i, uz ured u Osijeku, otvorio je ured u Washingtonu, a uskoro planira otvoriti i ured u Zagrebu gdje će zaposliti novi tim koji će raditi na poslovima FPGA dizajna.

image
Orqa ured u Osijeku
Facebook Orqa

U hrvatskom startupu navode da su suradnju s mađarskim fondom Day One Capitalom počeli graditi prije tri godine. Nakon investicije 34 milijuna eura teškog fonda u upravu Orqe ući će i čelnik tog fonda i bivši mađarski ministar prometa i gospodarstva Csabi Kakosy.

Orqi ovo nije prvi uspjeh u privlačenju kapitala. Prije dvije godine imao je najbrže rastuću Kickstarter kampanju u Hrvatskoj. U manje od 24 sata prikupio je 1,5 milijuna kuna za svoje FPV naočale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:28