AUTOŠKOLA

Hrvatska tvrtka Q i njemački startup razvili platformu koja polaganje vozačkih ispita čini zabavnim

Polaganje vozačkih ispita sada izgleda više kao videoigra, a manje kao proces učenja

Na fotografiji: Dalibor Jurgec i Filip Ljubić iz tvrtke Q

 Davor Pongracic/Cropix

Hrvatska IT tvrtka Q i njemački startup Streamways razvili su mobilnu i web aplikaciju za pomoć polaznicima njemačkih autoškola u svladavanju teorijskog ispita, koje trenutno već koristi 30 autoškola u Njemačkoj.

Da bi polaznik autoškole u Njemačkoj uopće dobio priliku polagati teorijskog dijela ispita, morao je točno riješiti čak 1.300 pitanja koje je država propisala te najmanje pet puta uspješno položiti simulaciju samog ispita.

Taj proces postao je jednostavniji i lakši zahvaljujući aplikaciji koju su osmislili Christian Karstoft Madsen i Magnus Werner, osnivači njemačkog startupa Streamways.

Dvojac se s idejom modernizacije polaganja vozačkog ispita obratio zagrebačkoj IT tvrtki Q te su skupa napravili platformu koja olakšava polaganje vozačkih ispita i čini ga zabavnim.

Umjesto zastarjelog popunjavanja obrazaca, polaganje vozačkih ispita sada izgleda više kao videoigra, a manje kao proces učenja, pri čemu svaki polaznik bira kojim tempom želi učiti, dok instruktori kroz aplikaciju mogu pratiti napredak učenika.

Zagrebačka IT tvrtka radila je na dizajnu i brendingu platforme, patentirala je desktop i mobilnu verziju aplikacije za polaznike, kao i desktop verziju za autoškole i administratore.

"Glavni izazov prilikom izrade aplikacije bio je povećati motivaciju i zainteresiranost polaznika za učenje te pronaći način da savladaju vožnju na zanimljiviji način kroz digitalno iskustvo", objasnio je prvi čovjek Q-a Filip Ljubić.

Aplikacija je dostupna njemačkim autoškolama, svaka lekcija ima video u duljini od 3 minute u kojima polaznicima pojašnjava teorijski dio prometnih propisa i pravila te nakon svake lekcije rješavaju kviz vezan uz gradivo.

"Aplikacije koje su prethodno bile dostupne korisnicima nisu bile razvijene za mlade koji su odrasli s digitalnim tehnologijama. U Njemačkoj više od milijun ljudi svake godine polaže vozački ispit, a svladavanje gradiva putem aplikacije je obavezno. Zato smo odlučili razviti rješenje uz koje će korisnici lakše svladavati teorije", objasnio je Madsen, suosnivač i predsjednik uprave Streamwaysa.

Dodajmo kako je Europski parlament u travnju 2021. donio rezoluciju o uspostavi Obzora Europa, ključnog programa za istraživanje i inovacije. Taj program za razdoblje 2021. – 2027. ima ukupan proračun od 95,5 milijardi eura, uključujući 5,4 milijarde eura iz plana EU-a za oporavak Next Generation EU te dodatna sredstva u iznosu od 4 milijarde eura iz višegodišnjeg financijskog okvira EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:25